Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německo varuje společnost Facebook při sběru dat

20. 12. 2017

Německo varuje společnost Facebook při sběru dat

Německý úřad pro ochranu hospodářské soutěže (Bundeskartellamt) varoval společnost Facebook, že její shromažďování údajů je "problematické" a může porušovat zákony na ochranu soukromí.

Úřad začal minulý rok prošetřovat tohoto obra sociálních médií a 19. 12. 2017 uvedl v předběžném rozhodnutí, že společnost má dominantní postavení na německém trhu sociálních médií a zpochybnil její přístup ke shromažďování informací o uživatelích.

"Především považujeme sběr dat mimo sociální síť Facebook a jejich integraci s účtem Facebooku za problematickou," řekl Andreas Mundt, prezident Bundeskartellamtu.

Poznamenal, že přihlášení do účtu na Facebooku vyžaduje, aby uživatelé umožnili společnosti "neomezené hromadění všech druhů dat generovaných při užívání  webových stránek třetích stran a sloučení s účtem uživatele na Facebooku".

Bundeskartellamt neshledal, že to představuje "účinný souhlas" uživatele. "Rozsah a podoba sběru dat porušuje povinný evropský rozsah ochrany údajů," dodal Mundt.

Facebook zprávu odmítl jako nepřesnou. "Přestože Facebook je v Německu populární, nejsme dominantní," uvedla Yvonne Cunnaneová, vedoucí oddělení ochrany osobních údajů Facebooku v Irsku. "Jsme jen jedna z částí toho, jak lidé interagují," uvedla v komentáři, který zveřejnil Financial Times.

Němci určitě zaostávají za svými protějšky v jiných částech světa při používání platforem: 41% Němců má aktivní účty Facebooku, jak zjistil průzkum společnosti We Are Social and Hootsuite, ve srovnání s 66% v USA, 64 % ve Velké Británii a 56% ve Francii.

Rozhodnutí přichází v době, kdy se Facebook snaží prostřednictvím marketingové kampaně uklidnit německé uživatele a odhalit "městské mýty", které obklopují síť.

"V Německu funguje velmi dobře", říká ředitel marketingu Gary Briggs.

Kampaň se také shoduje s bezprostřední implementací nového zákona, který umožňuje udělit vysoké pokuty stránkám sociálních médií, která nedokážou okamžitě odstranit nenávistné zprávy.

Zdroj:  www.WARC.com