Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Blokování Radou Evropy a cesta vpřed

19. 12. 2017

Autorská práva: Blokování Radou Evropy a cesta vpřed

Estonské předsednictví minulý týden vydalo poslední konsolidovaný kompromisní text o souboru autorských práv, včetně aktuálního stavu. Byl předložen v pracovní skupině pro intelektuální vlastnictví Rady Evropy 18. prosince 2017.

Předsednictví uvádí dosažené "pokroky". Jedná se především o rozšíření tří výjimek (text a data mining TDM, zachování kulturního dědictví a výjimky pro výukové účely), nový mechanismus udělování licencí na nekomerční díla, zavedení dvou nových ustanovení (jedno o nové volitelné výjimce TDM a jedno umožňující rozšíření kolektivního licencování) a zvýšené požadavky na transparentnost vůči autorům.

Dva hlavní prvky návrhu byly označeny jako "odlišné názory", u nichž  je zapotřebí další politické vedení: jedna je takzvanou  "hodnotovou propast" (článek 13) a druhou jsou práva vydavatelů (článek 11).

Poslední kompromisní text zachovává dvě možnosti týkající se článku 11 (jeden oslabující právo a jeden s presumpcí), které byly již dříve navrženy.

Nejstrategičtějším rozhodnutím by bylo, aby členské státy politicky nediskutovaly politicky o dvou možnostech v rámci Coreperu, nýbrž aby se místo toho zaměřily na přesné otázky týkající se práv vydavatelů ve snaze vymanit se z diskuse o dvou (nefunkčních) možnostech a vrátily se k původnímu textu Komise.

Politická diskuse diplomatů v Coreperu se pravděpodobně uskuteční v polovině ledna.

ENPA a EMMA proto vyzývají své členy, aby se co nejdříve obrátili na příslušná ministerstva, aby pomohly nastavit správný tón politické diskuse při převzetí věci novým bulharským předsednictvím.

I když je hlasování v hlavním výboru JURI stále oficiálně naplánováno na 24. - 25. ledna, je pravděpodobné, že se nebude konat před začátkem března 2018.

Další kroky:

• 24. - 25. ledna 2018: hlasování výboru JURI (pravděpodobně bude odloženo).

• Polovina ledna: jednání Coreperu o právech vydavatelů.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update