Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Komise věnovala celodenní jednání úloze mediální gramotnosti při řešení otázky falešných zpráv

19. 12. 2017

Komise věnovala celodenní jednání úloze mediální gramotnosti při řešení otázky falešných zpráv

Dne 14. prosince 2017 zorganizovalo oddělení pro mediální konvergenci a sociální média z Generálního ředitelství CONNECT zasedání skupiny odborníků zaměřených na mediální gramotnost. Akce se konala za účasti mnoha stran zastupujících občanskou společnost a zaměřila se na otázku falešných zpráv, která je obzvláště důležitá vzhledem k nedávným iniciativám Komise v tomto směru (konzultace o falešných zprávách, skupina odborníků na vysoké úrovni). Ranní zasedání se soustředilo na projekty, které byly zahájeny buď s podporou Komise, nebo prostřednictvím sítí nevládních organizací, pomáhající mladým i dospělým dešifrovat zprávy a zaujímat kritický postoj ve vztahu k zdrojům informací. Prezentace obsahovala projekt Nadace Evens "Mind over Media in EU", který přináší informace o "osvědčených postupech" v pedagogice výuky o propagandě.

Dále se prezentovali různí účastníci, kteří představili své analýzy o roli mediální gramotnosti. Leo Pekkala z Národního audiovizuálního institutu Finska kladl důraz na to, jak důležité jsou programy zaměřena na mediální gramotnost pro dospělé, které by podle jeho názoru měly získat podstatně vyšší finanční prostředky a měly by být systematicky zahrnuty do vládních programů (vzdělávací programy pro nezaměstnané, civilní službu, vojenskou službu).

Odpolední zasedání bylo zaměřeno na způsoby analyzování  falešných zpráv. Bylo zahájeno Ianem Vollbrightem ze Společného výzkumného střediska Evropské komise. Ten zdůraznil, že mnohé názory a přesvědčení jsou produkty podvědomých kritérií mysli, proto by čistě racionalistický diskurs při řešení falešných zpráv mohl být neúčinný. Nakonec jednání zahrnula diskuse o úloze mediální gramotnosti při řešení fake news panel se zástupci společnosti Google a Facebook. Komise a zúčastněné strany z mediálního průmyslu vyzvaly oba technologické giganty k tomu, aby plnili svoji roli a odpovědnost v souvislosti s šířením dezinformací. Dvě zúčastněné strany v reakci na tuto výzvu trvaly na tom, že plní roli pouhých technologických komunikačních kanálů, jejichž úkolem není sledovat názory a obsah.

Další kroky:

• leden: zahájení schůzí expertní skupiny na vysoké úrovni.

• 23. února 2018: lhůta pro veřejnou konzultaci o falešných zprávách a online dezinformacích.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update