Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výměna názorů na pluralitu médií a svobodu sdělovacích prostředků v Evropské unii

12. 12. 2017

Výměna názorů na pluralitu médií a svobodu sdělovacích prostředků v Evropské unii

Dne 7. prosince uspořádal výbor JURI schůzi s cílem diskutovat o pluralitě médií a svobodě sdělovacích prostředků v EU. To souvisí se na zprávou zpracovanou z vlastního podnětu, která bude vypracována pod vedením zpravodajky poslankyně Barbary Spinelliové (IT / GUE-NGL). Jak výbor JURI, tak výbor CULT se vyjádří svůj názor a jako stínoví zpravodajové budou působit poslanci Heidi Hautalová (FI / Greens-EFA) a Curzio Maltese (IT / GUE-NGL).

Během výměny názorů poslankyně Heidi Hautalová (FI / Greens-EFA) zdůraznila skutečnost, že dotčené téma bylo mimořádně důležité a bylo třeba je často přehodnocovat vzhledem k neustálému vývoji. Také, protože svoboda tisku a svoboda sdělovacích prostředků jsou součástí pilířů právního státu a demokracie, je nezbytné, aby se s touto otázkou zacházelo opatrně a pozorně.

Ochrana whistle blowerů a koncentrace médií byly témata, která chtěl zpravodaj zahrnout do stanoviska výboru JURI, protože se domnívají, že by to mohlo ohrozit nezávislost médií.

Další poslanci Evropského parlamentu, jako je Antonio Marinho e Pinto (PT / ALDE), poukázali na otázku falešných zpráv jako přímého důsledku nedostatku svobody médií a plurality médií. "Pokud máme svobodu projevu, dáváme jen pravdivé informace". Zdůraznil také tzv. vnitřní svobodu novináře, což je svoboda, kterou má novinář proti vlastníkovi novin a jeho tomu odpovídajícím zájmům. Dodal, že by měly být vytvořeny právní mechanismy, které by zaručily svobodu novinářů v případech širokého zájmu.

Výbor JURI má zaujmout stanovisko k návrhu zprávy v lednu 2018. ENPA-EMMA bude nadále sledovat další kroky v této věci.

Další kroky:

• leden: Výbor JURI poskytne stanovisko k návrhu zprávy.

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members