Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dohoda v Radě Evropy a Evropském parlamentu o nařízení o geoblokování

11. 12. 2017

Dohoda v Radě Evropy a Evropském parlamentu o nařízení o geoblokování

Komise předložila dne 25. května 2016 Radě a Evropskému parlamentu původní návrh, jehož cílem je zabránit diskriminaci spotřebitelů a společností v přístupu k cenám, prodejním nebo platebním podmínkám při nákupu výrobků a služeb v jiné zemi EU.

Dne 4. prosince vystoupila v Evropském parlamentu zpravodajka odpovědná za materiály o geoblokování poslankyně Roza von Thun a Hohenstein (EPP / PL), která se věnovala nedávnému vývoji ve výboru IMCO.

Konečná dohoda byla nakonec dosažena po čtvrtém jednání mezi Evropským parlamentem, Radou Evropy a Evropskou komisí. Ačkoli předsednictví stručně navrhlo po silném tlaku ze strany zpravodaje, aby zahrnovalo díla chráněná autorským právem do působnosti nařízení, bylo to odmítnuto několika členskými státy v souladu s obecným přístupem, který byl v loňském roce schválen v Radě Evropy.

Nakonec bylo dohodnuto, že obsah chráněný autorským právem by měl být vyloučen z nařízení - nebo oddílu 4.b. Jinými slovy, služby, jejichž hlavním rysem je poskytování přístupu k obsahu chráněnému autorským právem nebo jeho využívání nebo prodej díla chráněného autorským právem v nehmotné podobě, budou z působnosti tohoto nařízení vyloučeny. Toto však podléhá přezkumu Evropské komise.

Tato dohoda byla přijata velvyslanci zemí v rámci výboru COREPER v Radě Evropy dne 29. listopadu a následovalo hlasování o výboru IMCO v Parlamentu dne 4. prosince (přijato 32 hlasy pro a 4 proti).

Další kroky:

• Rada Evropy a Evropský parlament budou muset v nadcházejících měsících schválit návrh nařízení.

• Po formálním přijetí bude nařízení zveřejněno v úředním věstníku EU.

• Nabude účinnosti devět měsíců po jeho zveřejnění.

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members