Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Úspěšný workshop o odstrašující studii proběhl v Evropském parlamentu

12. 12. 2017

Autorská práva: Úspěšný workshop o odstrašující studii proběhl v Evropském parlamentu

V Radě Evropy byly evropské vydavatelské asociace informovány, že politická diskuse o článku 11 souboru autorských práv, která zavádí právo vydavatelů tisku, již nebude projednána v COREPERu (velvyslanci při EU) do konce tohoto roku. Diskuse se uskuteční v lednu v rámci bulharského předsednictví Rady Evropy, které začne 1. ledna a povede politické a technické diskuse o návrhu směrnice po příštích 6 měsíců.

Evropské vydavatelské asociace proto vyzývají se členy, aby působili na svá odpovědná ministerstva ve smyslu důležitosti silného, a plného práva vydavatelů předtím, než v lednu 2018 nastane diskuse na politické úrovni.

V Evropském parlamentu se ve středu 7. prosince uskutečnil workshop v hlavním výboru JURI o kontroverzní studii. Dva autoři studie prof. Lionel Bently a prof. Martin Kretschmer obhajovali princip presumpce (namísto práva) jako "méně rušivého řešení".

Tyto poznatky byly výrazně zpochybněny dvěma dalšími akademickými představiteli: Prof. Dr. Thomasem Höppnerem z Německa a Prof. Christophem Caronem z Francie.

Navíc několik poslanců z různých politických skupin obhajovalo návrh na práva vydavatele, včetně Jean-Marie Cavady (ALDE / FR), který řekl: "Potřebujeme zdravý tisk, který musí být ekonomicky zdravý, aby mohl být ideologicky svobodný. Nerozumím tomu, že by někdo mohl chápat jinak. "

Zpravodaj parlamentu, poslanec Axel Voss (EPP / DE) znovu potvrdil význam svobodného tisku pro naše demokracie. Zpochybnil také, zda by princip presumpce, tj. řešení předložené autory studie, bylo vhodné v prostředí hromadné reprodukce.

Další informace: Zde můžete shlédnout video z workshopu a zde se zde jsou vystoupení prof. Carona a prof. Dr. Höppnera.

Další kroky:

• 24. - 25. ledna: hlasování výboru JURI (pravděpodobně bude odloženo).

• leden 2018: politická diskuse o článku 11 v rámci COREPERu.

zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members