Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svoboda médií pod tlakem ve vyšegrádském regionu

6. 12. 2017

Svoboda médií pod tlakem ve vyšegrádském regionu

Dne 13. prosince 2017 proběhne ve Varšavě konference Svoboda médií pod tlakem ve vyšegrádském regionu. Významní regionální šéfredaktoři a mediální experti  budou diskutovat o řešeních, jak čelit vzrůstajícímu ohrožení žurnalistiky v zemích V4.

Žurnalistika je pod tlakem v celém vyšegrádském regionu zahrnujícím Polsko, Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Političtí vůdci od Varšavy po Budapešť vykreslují kritický a nezávislý tisk jako nepřítele národních zájmů – a svobodu tisku jako nic víc než politickou zbraň.

Ve světle tohoto nebezpečí pořádá International Press Institute (IPI) a varšavská Společnost novinářů (Towarzystwo Dzienikarskie) za podpory Evropské komise a Fritt Ord Foundation společně veřejnou panelovou diskusi, která proběhne ve Varšavě 13. prosince 2017 a bude zaměřena na regionální hrozby svobodě tisku a nezávislé žurnalistice.

V panelu se zúčastní vlivní šéfredaktoři a mediální experti z každé země vyšegrádské čtyřky, aby osvětlili současný stav věcí a analyzovali širší hrozby pro demokracii.

Diskuse se bude zejména zabývat tím, jak se mohou v rámci regionu nezávislá média vzájemně podporovat v tom, jak čelit podobným hrozbám a jak vzájemně spolupracovat při obraně svobody tisku a základních práv.

Na akci vystoupí:

• Beata Balogová, šéfredaktorka, deník SME (Slovensko
• Robert Čásenský, šéfredaktor, časopis reportér (Česká republika)
• Miklós Haraszti, známý autor a dřívější reprezentant OSCE pro svobodu médií; hostující profesor, Central European University (Maďarsko)
• Piotr Stasiński, zástupce šéfredaktora, Gazeta Wyborcza (Polsko)

Moderátor: Krzysztof Bobiński, Society of Journalists (Polsko)

Pořadatel – IPI – je globální síť novinářů, šéfredaktorů a mediálních manažerů zaměřená na svobodu médií a svobodný tok informací. Society of Journalists je organizací , která se zaměřuje na podporu vysokých standardů žurnalistiky, obranu svobody vyjadřování a poskytuje platformu pro výměnu názorů na budoucnost médií v Polsku

Další informace najdete na webu IPI.

zdroj: IPI