Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Konference Centra pro studium evropské politiky: měření nákladů na evropské nařízení o ePrivacy

4. 12. 2017

Konference Centra pro studium evropské politiky: měření nákladů na evropské nařízení o ePrivacy

Dne 28. listopadu na akci organizované Centrem ro studium evropské politiky (CEPS) v Bruselu byly předloženy dva nové výzkumy týkající se sociálního a ekonomického dopadu nového nařízení o ePrivacy. Analyzují možný dopad právních předpisů týkajících se ochrany soukromí ePrivacy na rizikový kapitál a hospodářský růst.

Dr. Anja Lambrechtová (London Business School) představila svou studii o vztahu mezi předchozími rámci ePrivacy a investicemi do rizikového kapitálu v Evropě. Její studie, podporovaná Asociací počítačového a komunikačního průmyslu (CCIA), stanovila, že předchozí právní předpisy o ochraně údajů měly významný negativní dopad na investice do rizikového kapitálu v odvětvích online zpravodajství, online reklamy a cloud computingu v Evropě. Dr. René Arnold (WIK) představil svou zprávu o očekávaném sociálním a ekonomickém dopadu nového nařízení o ochraně soukromí v oblasti elektronických komunikací. Jeho zpráva, kterou zadalo německé ministerstvo pro hospodářství a energetiku, říká, že nařízení ohrožuje zavedené digitální obchodní modely na bázi reklamy. Studie rovněž ukazuje, že před přijetím vhodných politických rozhodnutí musí být pochopeny základní obchodní principy ve vysoce komplexním a vzájemně závislém internetovém ekosystému.

Nové studie přicházejí v důležitém okamžiku. Rada Evropské unie je nyní zapojena do horkých jednání o nové legislativě. Zjištění výzkumníků podporují pozici vydavatelů tisku, kteří varovali před významnými negativními dopady nového nařízení o ochraně soukromí v oblasti elektronických komunikací od jeho zveřejnění v lednu 2017.

Zde naleznete zprávu WIK (v němčině). 

Další kroky:

• 4. a 5. prosince: výbor pro dopravu, telekomunikace a energie (TTE).

• 11. prosince: pracovní skupina pro telekomunikace a informační společnost.

EMMA-ENPA EU Affairs update