Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Rakousku odstartovala kampaň „Two Sides“ upozorňující na ekologický charakter tištěných médií

30. 11. 2017

V Rakousku odstartovala kampaň „Two Sides“ upozorňující na ekologický charakter tištěných médií

Předseda iniciativy Print Power a vrchní jednatel rakouské asociace vydavatelů VÖZ Gerald Grünberger zdůrazňuje ekologické výhody tištěných médií.

„ Evropská míra recyklace papíru dosáhla v roce 2016 výše 72 procent a v Rakousku dokonce 79 procent. Tato čísla ukazují, jak odpovědně je s papírem jako surovinou zacházeno. Tisková média bodují nejen svým obsahem, ale také svým jedinečným smyslovým působením, a to i v rámci nejdůležitějšího tématu budoucnosti, kterým je udržitelnost.“ vysvětlil G. Grünberger po presentaci výsledků studie Institutu Toluna.

V minulém roce bylo do studie zapojeno více než 7000 lidí, z toho 600 v Rakousku. Jedním z klíčových poznatků je:  Pozitivní bilance papíru a tištěných médií z hlediska životního prostředí není ještě ukotvena ve veřejném povědomí. „Proto je důležité oddělovat ověřená fakta od názory a úsudků“, řekl Grünberger. Proto odstartovala iniciativa Print Power Austria reklamní kampaň „Two Sides“ zaměřenou na ekologický charakter papíru a tištěných médií.

Lesy rostou, recyklace funguje

Na rozdíl od obecného povědomí, evropské lesy neustále rostou. NIcméně, 67 procent Rakušanů se domnívá, že lesů v Evropě ubývá. Ve skutečnosti pouze v posledních deseti letech lesní plocha vzrostla o 44 000 km². Kromě toho se v Rakousku stále zvyšuje průměrná zásoba dřeva na km².

Průzkum Toluna rovněž ukazuje, že recyklace papírových výrobků funguje mnohem lépe, než se obvykle myslí. Pouze 14 procent Rakušanů si myslí, že recyklace papíru činí více než 60 procent. Ve skutečnosti je však 72 procent spotřeby papíru v evropských zemích recyklováno prostřednictvím systému sběru. V Rakousku bylo nedávno shromážděno a recyklováno 79%. Podle odborníků jsou hodnoty nad 80 procent hranicí, protože existují frakce, které nelze recyklovat. Jedná se např. o hygienické papíry, dlouhodobé archivované tisková média nebo výrobky, u nichž jsou papír a plast pevně spojeny.

"Zdroje surovin pro noviny a časopisy jsou obhospodařovány a využívány zvláště ekologickým způsobem. Papír je nejvíce recyklovaným materiálem v Evropě a dokonce i na konci jeho vícenásobného životního cyklu je stále možné použít jej k výrobě bioenergie. Všechny tyto skutečnosti ukazují, že tisk je ekologický ve všech ohledech, "říká Grünberger.

zdroj: www.horizont.at