Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Veřejné slyšení na téma vědecké a akademické kultury za účelem člení radikalismu a fake news

28. 11. 2017

Veřejné slyšení na téma vědecké a akademické kultury za účelem člení radikalismu a fake news

Dne 6. září členové Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) pořádali diskusi s odborníky na politické a sociologické přístupy k definování a hledání řešení falešných zpráv. Slyšení moderovala europoslankyně Petra Kammerevert (S & D / DE), a představovalo diskusi o vědeckých a technologických postupech pro odhalování a řešení problému falešných zpráv.

První mluvčí, Nikolay Naydenov (Katedra politologie Univerzity v Sofii), hodnotil falešné zprávy jako cynický přístup k politice a uvedl že takové falšování zpráv může vést k politické korupci. V této souvislosti zdůraznil důležitost poznatků politických věd ve snaze vypořádat se s tímto fenoménem.

Druhý řečník Vincent Hendricks (Katedra filozofie, Univerzita Kodaň) analyzoval falešné zprávy z hlediska sociální psychologie. Argumentoval, že falešná zpráva je nástroj schopný posilovat lež a dávající důvěryhodnost příběhům, které nejsou pravdivé.

A konečně, Maximo Marchiori (Katedra matematiky, Univerzita v Padově) poukázal na hnací síly falešných zpráv a manipulací pravdy. Zdůraznil, že je důležité pracovat na prevenci s vyhledávači, které do značné míry odpovídají za viditelnost falešných zpráv.

EMMA-ENPA EU Affairs update