Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v projednávání směrnice o autorských právech v Evropském parlamentu a Radě Evropy

28. 11. 2017

Novinky v projednávání směrnice o autorských právech v Evropském parlamentu a Radě Evropy

Dne 21. listopadu se ENPA EMMA setkaly se zpravodajem návrhu směrnice o autorských právech, europoslancem Axelem Vossem (EPP / DE) a Marcem Giorellem (vedoucím autorského oddělení, generálního direktoriátu CNECT Evropské komise), v rámci semináře organizovaného oběma sdruženími.

Poslanec Axel Voss (EPP / DE) nejprve zdůraznil význam svobodného a nezávislého tisku. Pokud jde o aktuální stav jednání v Evropském parlamentu, probíhají stínové schůze a začínají se připravovat kompromisní pozměňovací návrhy. Diskuse se zatím zaměřila na méně kontroverzní články (článek 4) a chce skončit s více polemickými, jako je článek 3 (vytěžování dat a textů), článek 13 (hodnotový rozdíl) a článek 11.

Poslanec Axel Voss (EPP / DE) neočekává, že hlasování JURI proběhne, jak bylo předpokládáno koncem ledna (24.-25.), ale později , Řekl, že záležitost by měla skončit před letní přestávkou.

Pan Giorello nastínil potíže s diskusí v Radě Evropy. Poradil EMMA-ENPA, aby se soustředily na národní úroveň, zejména v zemích, jako je Spojené království, Maďarsko, Dánsko, Rumunsko a Bulharsko. Článek 11 bude projednán politicky ve výboru COREPER s největší pravděpodobností koncem prosince velvyslanci jednotlivých zemí při EU. Poradil členům EMMA-ENPA, aby přesvědčili více členských států, aby se vrátili k základům a vysvětlili na vnitrostátní úrovni, proč by vydavatelé by taková práva využili. Za tímto účelem EMMA-ENPA společně s NME a EPC v současné době připravuje dopis, který bude zaslán národním ministerstvům.

Další kroky:

• 30. listopadu - 1. prosince 2017: Rada pro konkurenceschopnost (COMPET).

• 5. a 6. prosince 2017: zasedání pracovní skupiny pro intelektuální vlastnictví.

• 24. - 25. ledna 2017: hlasování výboru JURI (pravděpodobně bude ale odloženo)

EMMA-ENPA EU Affairs update