Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v novelizaci směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMSD): jednání v Radě

22. 11. 2017

Novinky v novelizaci směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMSD): jednání v Radě

Po říjnovém zpomalení jsou nyní diskuse o AVMSD v Radě znovu zahájeny. EMMA-ENPA se dozvěděla, že se Rada shoduje s Evropským parlamentem na otázkách týkajících se tisku, jako jsou izolované reklamní spoty a rozsah působnosti směrnice. Kontakty informovaly, že probíhající jednání signalizují vznikající koalici členských států, která silně podporuje liberalizaci reklamy v tradičním vysílání. Z pohledu této skupiny neexistuje žádný důvod omezit audiovizuální média z hlediska reklamy ve věku sociálních mediálních platforem. Bohužel to je v rozporu se zájmy EMMA-ENPA.

Navíc byla EMMA a ENPA informována, že v Radě Evropy probíhají diskuse o rozsahu působnosti směrnice a že Rada má stejný názor jako Parlament. Jinými slovy Rada souhlasí s vypuštěním "on-line novin představujících audiovizuální programy" z oblasti působnosti. Není jasné, zda bude rozsah dále projednáván.

EMMA-ENPA vyzvala své členy, aby kontaktovali svá národní ministerstva a informovali je o obavách týkajících se této záležitosti, zejména pokud jde o izolované reklamní spoty.

Další kroky:

• 12. prosince: Zasedání pracovní skupiny pro audiovizuální oblast.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update