Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky o návrhu směrnice o autorských právech v Evropském parlamentu a v Radě Evropy

19. 11. 2017

Novinky o návrhu směrnice o autorských právech v Evropském parlamentu a v Radě Evropy

V parlamentu se hlasování výboru LIBE uskuteční dne 20. listopadu 2017. Bylo oznámeno, že by měla být schválena pouze ustanovení týkající se článku 13 o hodnotovém rozdílu (+ odpovídající odůvodnění). Pokud jde o ostatní ustanovení, zdá se, že budou buď stažena, nebo považována za nepřijatelná v závislosti na rozhodnutí předsedy výboru. Proto by neměly být hlasovány další pozměňovací návrhy (včetně těch, které se týkají článku 11). Pokud jde o článek 13, nedojde na kompromisní pozměňovací návrhy, jelikož zpravodaj, poslanec Evropského parlamentu Michal Boni (EPP/PL) nedosáhl konsenzu mezi stínovými zpravodaji zastupujícími jiné politické strany.

Ve výboru JURI byly navrženy některé kompromisy k článku 4 (výjimka pro ilustrace použíté pro výuku), článek 5 (zachování výjimky kulturního dědictví) a článek 10 (mechanismus pro vyjednávání). První diskuse mezi stínovými vyjednavači probíhala 15. 11. 2017 i k článku 11.

V Radě Evropy bude estonské předsednictví hostit své další zasedání pracovní skupiny o autorských právech dne 23. listopadu. Je očekáváno nové znění článku 13 (hodnota rozdílu). Očekává se, že diskuse budou pokračovat k článku 14 a dále. Pokud jde o článek 11, zdá se, že estonské předsednictví uvažuje o diskusi na politické úrovni (COREPER).

Nizozemsko, Belgie, Finsko, Slovensko a Německo uvedly v pracovním dokumentu novou nepovinnou výjimku nebo omezení umožňující členským státům "dočasné reprodukce a extrakce za účelem text and data miningu (TDM) a k podobným cílům". Tato výjimka by stála vedle povinné výjimky pro TDM, ale měla by se zaměřit nejen na účely vědeckého výzkumu, ale také na obecné účely "v případech, kdy takové užívání není výslovně vyhrazeno nositeli práv". ENPA a EMMA se obávají, že by to mohlo vytvořit mezery legalizující použití úryvků na platformách.

Další kroky:

• 20. listopadu: Hlasování výboru LIBE.

• 23. listopadu: Setkání pracovní skupiny pro intelektuální vlastnictví.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update