Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Konzultace Evropské komise o fake news a vytvoření pracovní skupiny na vysoké úrovni

15. 11. 2017

Konzultace Evropské komise o fake news a vytvoření pracovní skupiny na vysoké úrovni

Dne 13. a 14. listopadu se EMMA / ENPA zúčastnily konference zainteresovaných stran o falešných zprávách organizované Evropskou komisí. Během dvou dnů se konference zaměřila na tyto tři diskusní témata:

- dosah definice ve vztahu k falešným zprávám,

- současné iniciativy různých zúčastněných stran v odvětví a

- budoucí akce zaměřené na posílení kvalitních informací a omezení šíření online dezinformací.

V této souvislosti se ENPA / EMMA vyjádřily, že podpora tradičních struktur (tiskových publikací), které zajišťují informace ověřené faktem, je klíčová v boji proti falešným zprávám. Na závěr konference pan Cesarini, ředitel odboru konvergence médií a sociálních médií z Evropské komise prohlásil, že nejsou zvažována žádná opatření zasahující do svobody projevu.

V pondělí 13. 11. 2017 komisařka Mariya Gabrielová oznámila, že generální direktoriát CNECT zahajuje veřejnou konzultaci otevřenou od 13. listopadu 2017 do 23. února 2018. Cílem konzultace je zhodnotit současné kroky proti falešným zprávám a případné nové činnosti v tomto směru. Výsledky veřejné konzultace pomohou zhodnotit účinnost stávajících opatření ze strany účastníků trhu a dalších zainteresovaných stran, potřebu jejich rozšiřování a zavádění nových opatření pro řešení různých typů falešných zpráv. EMMA a ENPA připraví odpověď na konzultaci a pošlou ji svým členům za účelem získání zpětné vazby / připomínek.

Navíc komisařka Gabrielová oznámila, že zřizuje skupinu odborníků na vysoké úrovni zaměřenou na téma falešných zpráv složenou z akademiků, on-line platforem, zpravodajských médií a organizací občanské společnosti. Úkolem skupiny je "radit Komisi ve všech otázkách, které vznikají v souvislosti s šířením falešných informací v tradičních a sociálních médiích a s tím, jak se vyrovnat s jejich sociálními a politickými důsledky". Organizace se mohou stát členem skupiny a jmenovat své zástupce. Kritéria výběru a způsoby uplatnění jsou uvedeny ve výzvě k podávání žádostí.

V souvislosti s HLG mohou EMMA a ENPA navrhnout kandidáta. Dosud nebylo rozhodnuto ze strany představenstva ENPA a EMMA, zda jmenovat zástupce či nikoliv. Nicméně v případě, že národní asociace tak chtějí učinit, je důležité, aby jmenovali potenciálního kandidáta na tuto úlohu. Z tohoto důvodu EMMA a ENPa vyzývají národní asociace o potenciální kandidáty, kteří by mohli zastupovat vydavatele tisku ve skupině odborníků. V ideálním případě by kandidát měl být šéfredaktor s vysokou zkušeností v oboru. Seznam jmen by měl být předložen představenstvu ENPA a EMMA a následně projednán s ohledem na podání žádosti komisi. Lhůta pro zaslání řádně podepsaných žádostí Komisi je do 11. prosince 2017.

 

zdroj: zpráva EMMA/ENPA