Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Diskuse v plénu o svobodě a pluralitě médií ve světle tragédie

31. 10. 2017

Diskuse v plénu o svobodě a pluralitě médií ve světle tragédie

Po brutálním zavraždění maltské novinářky Daphne Caruana Galiziové počátkem října uspořádal Evropský parlament na plenárním zasedání diskusi o ochraně novinářů a o ochraně svobody sdělovacích prostředků na Maltě. Paní Caruana Galiziová byla známa pro své neúnavné zpravodajství zneužití moci maltských politiků - zejména odhalila zapojení maltských špičkových politiků do skandálu Panama Papers.

Frans Timmermans, první místopředseda Komise, důrazně odsoudil atentát a vyzval, aby pachatelé byli předvedeni před soud. Zdůraznil také zásadní úlohu svobody médií a pluralismu pro evropskou společnost, když uvedl, že "svoboda médií a pluralita jsou základními právy zakotvenými v článku 11 Listiny základních práv EU a představují základní principy našich demokratických společností." Tyto názory byly zopakovány také poslanci Evropského parlamentu, kteří rovněž vyzvali Komisi, aby přijala opatření.

Pokud jde o úlohu Komise při zajišťování svobody sdělovacích prostředků a plurality, Timmermans však připustil, že "podle smluv má Komise omezené pravomoci." Zdůraznil však úsilí Komise o boj proti praní špinavých peněz, které až do tohoto okamžiku vedlo k zahájení právního jednání proti 16 členským státům.

EMMA-ENPA se připojila ke všem, kteří zaslali svou hlubokou soustrast rodině paní Caruany Galiziové, a bude nadále hájit svobodu a pluralitu médií v Evropě.

EMMA-ENPA EU Affairs update