Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Aktuality o ePrivacy: hlasování výboru LIBE a budoucí kroky

31. 10. 2017

Aktuality o ePrivacy: hlasování výboru LIBE a budoucí kroky

Dne 26. října plenární shromáždění Evropského parlamentu odhlasovalo potvrzení mandátu výboru LIBE pro jednání o nařízení o soukromí a elektronických komunikacích (ePrivacy). Vzhledem k tomu, že mandát byl přijat 318 hlasy pro, 280 proti a 20 se zdrželi, zpráva LIBE je nyní oficiálním postojem Evropského parlamentu s ohledem na budoucí jednání v rámci trialogu složené z Evroské komise, parlamentu a Rady Evropy.

I přes to, že výsledkem nebyl ideální pro EMMA-ENPA, bylo přidáno k závěrečné zprávě několik zlepšení. Konkrétněji k článku 10 byla přidána věta, která reaguje na otázku, zda vydavatelé mohou získat souhlas na webové stránce. Podle článku 10 odst. 1b (nového) může uživatel nyní vyjádřit souhlas na konkrétní webové stránce, což má přednost před celkově provedenými nastaveními ochrany osobních údajů (zakázaní cookies). Nebyl také nalezen žádný kompromis v čl. 16 odst. 3, což znamená, že bude mít přednost znění Komise. Volající musí buď zadat identifikaci linky nebo předčíslo, ale možnost volby mezi těmito dvěma možnostmi zůstává.

Toto hlasování také znamená konec poslankyně Marju Lauristinové (S & D / ET) jako vedoucí zpravodaje v této věci. Protože se vrací do domácí politiky, bude její funkce zpravodajky předána kolegyni MEP Birgitě Sippelové (S & D / DE).

Zatím se zdá, že legislativní proces v tomto případě zpomalí. Aby mohlo dojít k zahájení jednání v trialogu, musí Rada dosáhnout obecného přístupu, který se během estonského předsednictví ukazuje jako obtížný.

EMMA-ENPA nyní soustředí své úsilí na Radu Evropy, která je klíčovým hráčem v nadcházejících jednáních a spolu zákonodárcem, u něhož lze očekávat mnohem umírněnější přístup.

EMMA-ENPA EU Affairs update