Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský parlament se vyslovil pro podobu nařízení o ePrivacy, která ohrožuje vydavatele

30. 10. 2017

Evropský parlament se vyslovil pro podobu nařízení o ePrivacy, která ohrožuje vydavatele

I přes značné úsilí evropských a národních vydavatelských asociací i dalších profesních sdružení, která se snažila vysvětlit poslancům Evropského parlamentu nebezpečí, jaká představuje stávající návrh evropského nařízení o ePrivacy, se na zasedání pléna 26. 10. 2017 většina poslanců vyjádřila pro tento návrh.

Celkem pro něj hlasovalo 318 poslanců – část poslanců frakce liberálů (ALDE), konzervativců a reformistů (ECR) a klubů EFDD, EFN, NI a lidovců (EPP). Jednomyslně nařízení podpořily frakce sociálních demokratů (S&D), zelených (ALE) a sjednocené a severské levice (GUE/NGL). Proti návrhu se postavilo 280 poslanců z klubů liberálů (ALDE), většina konzervativců (ECR), lidovců (EPP) a část poslanců frakcí EFDD, ENF a NI.

Je třeba upozornit, že většina členů parlamentu za ČR z klubů ALDE, ECR a EPP se postavila 11 hlasy proti návrh nařízení, kdežto jen menšina 6 hlasů převážně z klubů S&D a GUE/NGL jej podpořila.

Aby byl návrh přijat, musí jej také schválit rada Evropy, to znamená jednotlivé členské země EU. Právě na vysvětlení nebezpečí, která nařízení přináší, se zaměří v jednotlivých zemích národní vydavatelské i další asociace.

V čem současný návrh nařízení o ePrivacy ohrožuje vydavatele?

Tím, že evropským vydavatelům a online médiím výrazně omezí dosavadní možnosti zpeněžovat svůj obsah a služby prostřednictvím reklamy založené na datech. To se týká

- Možnosti provozovatelů omezit přístup ke službě či obsahu těm uživatelům, kteří nesouhlasí s obchodním modelem příslušného vydavatele (tj. s použitím dat pro reklamu).

- Požadavku, že uživatel by měl pokaždé, když si instaluje či prvně použije software umožňující přístup k internetu, nastavit závaznou a vymahatelnou míru ochrany svého soukromí, tedy de facto dát či nedat souhlas s použitím souborů cookies.

Reklama založená na datech představuje rostoucí zdroj příjmů pro vydavatele tisku a poskytovatele online služeb a je hlavním zdrojem financování poskytování zpravodajského a jiného redakčního obsahu v internetových médiích. Podle údajů evropského IAB 80% Evropanů preferuje bezplatný přístup k obsahu a službám, který je financovaný a tím také dostupný pro občany, jen díky reklamě. 92% Evropanů uvádí, že by své oblíbené stránky či aplikace přestali používat, pokud by za ně museli platit.

Pokud by nařízení ePrivacy vstoupilo v platnost v podobě návrhu přijatého 26. října tr. Evropským parlamentem, znamenalo by to výrazné omezení možnosti financování tvorby internetového obsahu prostřednictvím reklamy a ve svém důsledku velké negativní dopady na svobodu šíření informací a pluralitu názorů.

zdroj: vlastní zpráva