Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Budoucnost novin je stále v tisku

27. 10. 2017

Budoucnost novin je stále v tisku

Lincoln Millstein, autor následujícího pojednání, je bývalý deníkový novinář a výkonný ředitel. Nedávno získal stipendium od Rockefellerovy nadace, aby napsal svou knihu o novinovém průmyslu.

Mám zprávy pro novinový průmysl.

Vaše budoucnost je v tisku a nikoliv v e vražedných polích digitálních médií, kde duopol ucpává krevní oběh.

Zjistil jsem to těžko, neboť jsem stvořil boston.com a pak jsem, během jeho úpadku v letech 2001-2002, resuscitoval nytimes.com. Vyhlásil jsem "digital first" za mantru, fatální slib, kdyby někdy existoval, jako kdyby eponymní změna mohla vyléčit naše nemoci.

Po téměř 25 letém trvání tohoto experimentu dostávám nevolnost, jelikož vydavatelé a redaktoři odvádí z redakcí drahocenné zdroje, přestože většina novin stále získává dvě třetiny svých výnosů z tisku. Zvažte nedávné zprávy z Wall Street Journal, že redaktoři musí být znovu přijati na nová pracovní místa v rámci poslední reorganizace.

"Reorganizace" - to je slovo, které proniklo do našeho lexikonu bez velkého varování, ale s velkým předsudkem. Znamená to, že "protože nevíme, co se stane, rozhodli jsme se trochu věcmi zatřást." Bohužel to signalizuje další neúmyslné sdělení: paniku.

New York Times, Gannett, Wall Street Journal a další kanibalizují svá jediná aktiva, kterými se liší – tiskové redakce - pro budoucnost, v níž jsou v nejlepším případě okrajovým hráčem. Gannett tak vyčerpal své místní podnikání a chybně podporuje značku, která prakticky nemá žádnou virtuální poptávku od spotřebitelů - USA Today. Není překvapením, že společnost Gannett zaznamenává výrazný pokles výnosů z digitálního předplatného - téměř o 8 procent - zatímco tiskové předplatné zůstává spásou pro spoustu novin. New York Times také dekonstruuje svou redakci pro financování pochybných digitálních iniciativ. Svět nepotřebuje další aplikaci pro vaření.

Porovnejte to s Washington Post, kde majitel Jeff Bezos přijal dalších 140 novinářů od doby, kdy v roce 2013 noviny získal. "Potřebovali jen malý rozběh a povzbuzení, aby experimentovali a přestali se zmenšovat. Nemůžete zmenšit vaši důležitost," řekl Bezos. "Zvýšili jsme svou ziskovost, místo aby se zmenšila."

Průmysl také nevyužívá vzácnou příležitost - deus ex machina falešných zpráv a nepořádek ve Washingtonu - což vedlo k největšímu nárůstu předplatného novin za více než dvě desetiletí. Ale Donald Trump nebude navždy prezidentem.

Brousil jsem si zuby jako zpravodaj pro Hartfordský Courant v Middletownu v Connecticutu, kde jsem se snažil proklouznout do kalendáře starosty, když se jeho sekretářka nedívala, dával úplatky soudnímu úředníkovi, aby mě přečetl šťavnaté přepisy, flirtovat s úředníkem, který vyřizoval veškeré stavební žádosti a stáhl všechny drby od tichého zdravotního inspektora. Dělával jsem práci mající hodnotou pro čtenáře, kterou čtenář nedokázal udělat sám. Chodí ještě lokální zpravodajové do terénu? Nebo sedí ve svých komůrkách, posílají e-maily, textové zprávy nebo browsují, aby získali zprávy?

Moje články měly hodnotu, protože to trvalo 24 hodin, než se vyprodukovaly - ne za 30 vteřin klepnutím ukazováčku. A lidé jim věřili, protože byly na papíře.

Digitální média mají své místo. Jejich mobilita a doručování zpráv v reálném čase jsou opravdu mimořádné Ale to není náhrada tisku. Knižní průmysl prošel touto cestou a tam se toho lze hodně učit. Po desetiletí poklesu se tištěné knihy začaly koncem roku 2014 vracet. Do konce roku 2016 elektronické knihy klesaly v prodeji o 11 procent, zatímco tištěné knihy vzrostly o 4 procenta.

Chantal Restivo-Alessi, CEO Harper Collins, řekl, že udržet cenu za pevnou obálku je důležité pro stanovení hodnoty. Jakmile začnete slevovat tento hlavní produkt nebo jej zrušíte, dostává se cena na kluzký svah brožovaných vydání a e-knih.

Ve světě bez tisku jste vystaveni rozmarům trvale vás zneužívajícího trhu. Rychlá otázka: Když čtete na smartphonu, jak často správně najdete údaj o zdroji?

I když od předpovědi smrti novin uplynulo 25 let, stále vydává se více než 1300 titulů denně. New York Times se prodává s nákladem více než 1 milionu kusů, Houston Chronicle je každou neděli distribuován do více než 300 000 domácností. To je povzbudivé vzhledem k masivnímu posunu od obchodního modelu založeného na reklamách k modelu založenému na předplatném.

Co kdybychom začali vyrábět lepší produkt, plný podnikavého žurnalismu, kde kdyby každá stránka nabídla nápadný objev, namísto 30 hodinových „konzervovaných“ zpráv?

Pro americké noviny se už nevrátí rok 1998, ani znovu neuvidí rok 1999 nebo 2000. Noviny se musí na začátek, a to až do doby, kdy ještě nebyla hlavní reklama - na počátku devatenáctého století, kdy byly hodnotou pro gramotné a vlivné. Teprve pak se reklama vrátí ve větší míře, když si obchodníci plně uvědomují vliv čtenářů.

Protože se jedná o průmysl garantovaný naší ústavou, budou muset vydavatelé bezohledně omezit náklady na cokoliv, co není žurnalistika. Občané budou i nadále platit za ochranu před tyranií, pouze pokud budou věřit, že noviny jsou opravdovým předvojem.

Tento článek je možno si přečíst v plném znění na bit.ly/2vDUkmk.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service