Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Konec zásady bezplatného přístupu pro první kliknutí Googlu představuje příslib pro vydavatele

25. 10. 2017

Konec zásady bezplatného přístupu pro první kliknutí Googlu představuje příslib pro vydavatele

Zatímco vydavatelé zůstávají nespokojeni s výnosy, které dostávají z platforem, jako je Google a Facebook za hostování jejich obsahu, zdá se, že směr se obrací.

Vydavatelé se domnívají, že to, že tento měsíc odstranil Google princip bezplatnosti pro první kliknutí, je prvním příkladem, že se platforma vyvíjí způsobem, který okamžitě neslouží jejím vlastním zájmům. Společnost Facebook také zahájila testy pro řízení předplatného pomocí Instant Articles spolu s vydavateli.

"Nikdy jsme neviděli, že by platformy mluvily o počátcích nápadů na to, co chtějí udělat pro podporu placené žurnalistiky," řekl Chris Duncan, výkonný ředitel společnosti Times Newspapers. "Každé uznání, že žurnalistika, kterou vytváříme, je pro platformy cenná, vítáme. Jakýkoli model, v němž si vydavatelé udržují výnosy, je dobrá věc. Jakýkoli model, který vydavatelům dává kontrolu nad tím, jak interagují s publikem, je dobrý. Kousky toho vidíte v diskusích, které máme se všemi platformami. "

Od té doby kdy v roce 2010 společnost The Times of London spustila svou platformu, odmítla účast na zásadě first click free Googlu, což znamenalo, že Times účinně zmizel z vyhledávání Google, když zavedl paywall. Od 21. října budou všechny články z Timesu k nalezení ve vyhledávači Google stejně jako obsah od vydavatelů, kteří nemají paywall.

News UK, vydavatel deníku Times, dlouho veřejně poukazoval na moc, kterou duopoly mají nad vydavateli. Na vydavatelském summitu o digitální žurnalistice pořádaném Press Gazette dne 20. října v Londýně David Dinsmore, COO News UK, připomněl účastníkům, že většina digitálních reklamních výdajů směřuje do duopolu, zatímco 47 procent návštěv britských webových stránek na sociálních médiích za minulý rok získalo obsah z britských novinových značek, podle analýzy News Media Association z údajů NewsWhip.

"Tvůrci zpráv vynakládají veškeré peníze na dolování zpráv, ale platformy sociálních médií z toho získávají téměř všechny výnosy," uvedl. "Úděsná vyhlídka, že by tento vztah nebyl vyřešen, je svět, ve kterém redakčně zpracované, ověřené zprávy přestanou existovat, protože nejsou za tohoto stavu financovány. Ověřený zpravodajský materiál pro platformy zmizí a ohrozí tím proud zlata, který jim dosud plyne. "

Telegraph, jeden z partnerů programu pro předplatné Facebooku prostřednictvím Instant Articles, je optimistický, pokud jde o to, jak platforma poskytuje přístup, ale to souvisí se správnými vztahy. "Máme vztah s Facebookem na úrovni produktů v Menlo Park [centrála společnosti Facebook v Kalifornii]; s ohledem na tým v UK, to je velmi odlišný vztah, "řekl Robert Bridge, hlavní customer officer společnosti Telegraph Media Group. "Jakmile mluvíte na úrovni produktu, můžete začít rozlišovat."

Přesto pro některé vydavatele je snaha platformy vyčerpána. "Je to je zatemňování oken, dokud nebude řešen ekonomický problém," řekl Henry Faure Walker, generální ředitel společnosti Newsquest. "Po mnoho let žijí z profesionálního žurnalistického obsahu, který produkují vydavatelé, zatímco se shromažďují skvělé údaje o tom, jak jsou na vrcholu, a ty drobky se od stolu dostanou k nám."

Platformy stále potřebují dosáhnout pokrok při přijímání odpovědnosti za šíření škodlivého obsahu a možnosti, aby se značky objevily vedle nebezpečného nebo nevhodného obsahu.

"Google nedokáže rozlišovat mezi kvalitními reklamními prostředími a špatně produkovaným amatérským obsahem," řekl Faure Walker. "Vláda by proto měla věc regulovat."

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service