Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v oblasti ePrivacy: závěrečné stínové jednání probíhající v LIBE před hlasováním 19. října

17. 10. 2017

Novinky v oblasti ePrivacy: závěrečné stínové jednání probíhající v LIBE před hlasováním 19. října

Dne 16. října se naposledy před závěrečným hlasováním sešli zpravodajové ve výboru LIBE. Diskutovali o některých klíčových bodech a hlavních argumentech politických skupin. Pro opoziční skupiny je nejdůležitější změna, která by zakazovala podmíněný přístup ke službě po souhlasu s cookie. Vypuštění tohoto článku bylo podpořeno skupinami EPP a ECR a bylo zdrojem velkých obav vydavatelů tisku, pro které by to mohlo mít katastrofální důsledky. Rozhodnutí o jeho zachování je nepřijatelné pro S & D, Zelení a ALDE.

V jednom klíčovém ustanovení pro vydavatele bylo přidáno zlepšení ve vztahu k centralizaci souhlasu přímo v software. Do stávajícího kompromisního pozměňovacího návrhu byla přidána další věta, která stanoví, že specifický souhlas daný jednotlivým webovým stránkám převažuje nad nastavením ochrany soukromí vybraným v software. Kromě toho byla ochrana soukromí navržená zpravodajem, vypuštěna. Ustanovení, které by uživatele nutilo zvolit si nastavení ochrany osobních údajů, ale zůstává extrémně problematické.

Výsledek těchto posledních jednání určí, zda bude hlasování opět odloženo. Posledně avizované má být oficiálně uskutečněno ve čtvrtek 19. října. Alternativně by se skupiny ECR a EPP mohly rozhodnout hlasovat proti kompromisním pozměňovacím návrhům a mandátu zpravodaje, pokud nebudou přijaty žádné přijatelné kompromisní pozměňovací návrhy. V takovém případě se zpravodajka pro LIBE pravděpodobně změní.

Je však pravděpodobné, že diskuse žádné výrazné vylepšení jednání nepřinesou.

Další kroky:

• 18. října: zasedání pracovní skupiny Rady.

• 19. října: hlasování ve výboru LIBE.

• 25. října: zasedání pracovní skupiny Rady.

• bude potvrzeno hlasování na plenárním zasedání.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update