Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co lze očekávat od nadcházející rozsáhlé reformy sazeb DPH v zemích Evropské unie?

17. 10. 2017

Co lze očekávat od nadcházející rozsáhlé reformy sazeb DPH v zemích Evropské unie?

Evropská komise ve svém akčním plánu z dubna 2016 předložila dvě možné podoby konečného systému DPH.

- První by rozšířila a umožnila pravidelné přezkoumání seznamu výrobků a služeb způsobilých pro snížené sazby.

- Druhá možnost by spočívala ve zrušení seznamu, což členským státům poskytne větší svobodu v množství snížených sazeb.

Jak bylo uvedeno dříve, Komise aktualizovala svůj akční plán ve sdělení o reformě systému DPH, v němž oznámila, že předloží návrh reformy sazeb DPH do listopadu 2017.

EMMA-ENPA uspořádala minulý týden schůzku na vysoké úrovni se zástupci Evropské komise, aby ověřila, která z možností uvedených v akčním plánu bude obsažena v textu Komise očekávaném v listopadu 2017.

Co víme:

• Komise s největší pravděpodobností navrhne poskytnout členským státům větší flexibilitu (možnost 1), a zároveň zachovat určitou strukturu sazeb DPH. Tento systém by členským státům poskytl větší volnost při stanovování sazeb DPH, aniž by tím docházelo k nepřípustné státní podpoře.

• V praxi by návrh zahrnoval "černý seznam" zboží, které by nemělo mít prospěch z nižších sazeb DPH a pravděpodobně by zahrnovalo omezený počet nižších sazeb, které by mohly být poskytnuty členským státům (např. 40 super-snížených sazeb na členský stát).

• Členské státy by proto měly v rámci návrhu svobodně zvolit, kterému zboží (s výjimkou toho, které bude uvedeno na černém seznamu) by přiznaly zvláštní sazby a rozhodnout, jak mají být nízké (až do hranice 0%).

Tento návrh bude vydán v listopadu a bude následně projednán v rámci technické pracovní skupiny Rady Evropy, která má na starosti tuto záležitost. Jakmile budou vyřešeny technické aspekty dokumentu, budou zařazeny do programu jednání Rady ECOFIN, kde se ministři budou muset jednomyslně dohodnout na kompromisu. To bude s ohledem na citlivost fiskálních otázek v Radě (jak je patrné z příkladu sazeb DPH pro digitální publikace, které jsou v současné době politicky zablokovány) s největší pravděpodobností časově náročné.

EMMA-ENPA EU Affairs update