Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Britská vláda zvažuje, že bude Google a Facebook klasifikovat jako vydavatele

16. 10. 2017

Britská vláda zvažuje, že bude Google a Facebook klasifikovat jako vydavatele

Ministryně kultury říká, že internetové firmy by měly změnit svůj právní statut v souvislosti s autorským právem a extremistickými materiály

Karen Bradleyová, ministryně kultury, prohlásila, že vláda zvažuje změnu právní statutu Googlu a Facebooku a dalších internetových společností v souvislosti s rostoucími obavami týkajícími se narušování autorského práva a šíření extremistických materiálů online.

Internetové skupiny jsou považovány podle britského práva spíš za zpracovatele informací, spíš než za vydavatele, což znamená, že mají omezenou odpovědnost za to, co je objeví na jejich stránkách.

Avšak předsedkyně mediálního regulátora Ofcom řekla 10. října 2017, že věří, že Google a Facebook jsou spíš vydavatelé, a načrtla tak perspektivu, že by mohly případně čelit větší regulaci.

Bradleyová řekla, že byla obezřetná v případě označení internetových společností za vydavatele, ale že vláda chce najít rovnováhu mezi přínosy webu tím, že bude bezpečný pro uživatele a ochranou intelektuálního vlastnictví.

„Potřebujeme získat správnou rovnováhu, abychom měli svobodný internet, z něhož můžeme získávat všechny přednosti a na druhé straně chránit intelektuální vlastnictví, což je konečně, věc, která odlišuje Velkou Británii od ostatních částí světa,“ řekla.

„Zabývám se tím. Nejsem si jistá, že definice vydavatelů v britském právu bude nutně fungovat tak, jak by to lidé chtěli. Myslím, že to bude velmi restriktivní a způsobí to, že internet nebude fungovat tak, jak chceme.“

„Musíme tu být opatrní, protože to co děláme, není louskáček na ořechy – část legislativy, kde řekneme, že podle obecného britského práva jsou nyní platformy vydavatelé, může mít vliv na svobodu projevu, občanské svobody a možnost lidí využívat přínosů, které poskytuje internet. Musíme to tedy udělat tak, aby to nezpůsobilo škody.“

Bradleyová vyjádřila tyto své komentáře, když promlouvala k členům parlamentního výboru pro digitální prostředí, kulturu, média a sport. Řekla také, že vláda by měla představit nové zákony regulující internetové podnikání.

Bradleyová řekla, že chce, aby Velká Británie byla nejbezpečnějším online místem, ale že nebyla šťastná se současným stavem, a že internetové firmy potřebují udělat víc.

Vláda navrhla, že internetové podniky se mají platit opatření na boj proti a zvyšovat povědomí o online obtěžování a jiných webových nebezpečích. Dobrovolné příspěvky vedoucích webových hráčů jsou součástí nové internetové bezpečnostní strategie, která také zahrnuje návrhy kodexu pro společnosti provozující sociální média.

Nicméně Bradleyová říkala, že nemá nic společného s tím, jak půjde dál. "Chtěla bych toho udělat co nejméně zákonodárně, protože myslím, že právní předpisy jsou tupý nástroj, který často nedodává to, co chcete. Ale nevylučuji, že bychom nezavedli nové zákony, pokud je to nutné, "řekla.

Ministryně kultury chválí internetové společnosti za to, že jsou "proaktivní" při odstraňování neslušných snímků dětí online a uvedla, že cítila ochotu mezi firmami dělat víc.

WAN-IFRA Executive News Service