Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World Press Trends zpráva 2017. Důvěra v novou měnu pro úspěch

12. 10. 2017

World Press Trends zpráva 2017. Důvěra v novou měnu pro úspěch

V době, kdy je důvěra v tradiční média pravděpodobně nejnižší v historii, ironicky, je to podle právě zveřejněné zprávy World Press Trends 2017 rozhodující faktor podporující radikální změny a budoucí úspěchy ve zpravodajském průmyslu.

Zpráva, kterou zveřejnila Světová asociace novin a vydavatelů zpráv (WAN-IFRA) při příležitosti veletrhu IFRA / DCX v Berlíně, analyzuje údaje shromážděné z každoročního průzkumu WAN-IFRA ve více než 70 zemích, a dat od svých globálních partnerů.

Před dvěma lety došlo v odvětví zpravodajských médií k zásadní, protože se udál zásadní posun v obchodním modelu: příjmy od čtenářů se staly největším zdrojem financí pro vydavatele tisku. Letošní průzkum opětovně prokazuje tento trend, neboť 56% celkových příjmů novin pocházelo v roce 2016 z prodeje (tiskové a digitální verze).

Hnací silou tohoto trendu vytváření věrné obce čtenářů s důvěrou ve kvalitní žurnalistiku, píše zpráva.

"Pokles důvěry je největším rizikem, kterému čelíme jako průmysl, a veškeré naše úsilí musí mít za cíl, získat ji zpět," řekl pan Peyrègne. "Zvykli jsme si obchodovat s pozorností. Důvěra je však naší novou měnou, "řekl pan Peyrègne. "Jakýkoli pokles důvěry eroduje základ našeho podnikání: věrohodnou a prvotřídní žurnalistiku."

Zpráva WAN-IFRA se zaměřuje na tři témata: důvěru, následovanou cestou "od zásahu ke vztahu" a "rebootování reklamy". Jsou v ní uvedeny globální a regionální údaje a poznatky, které lze očekávat ve výroční zprávě. V letošním roce se však objevují také nové informace o provozu od globálního partnera dat Chartbeat.

Zde jsou některé z poznatků...

• Celosvětové výnosy z digitální distribuce vzrostly o 28 procent (meziročně) a celkem o 300 procent od roku 2012 do roku 2016, přičemž tento trend by měl pokračovat.

• Příjmy od čtenářů představují zhruba 30% z celkového objemu digitálních příjmů.

• I přes to, se celkové výnosy z novin se v roce 2016 celosvětových snížily o 2,1 procenta oproti předchozímu roku a během posledních pěti let poklesly o 7,8 procenta.

• Tisk stále vytváří převážnou většinu příjmů od čtenářů a v posledních pěti letech tento příjem nadále roste - o více než 3 procenta.

• Odhadujeme, že v roce 2016 byl podíl tištěných formátů na celkových tržbách 91,6 procenta, což představuje pokles z 95,1 procenta v roce 2012.

• Výnosy z tiskové inzerce poklesly o 8 procent oproti předchozímu období a za posledních pět let o 26,8 procent.

• Digitální reklama vzrostla o 5% mezi lety 2015 a 2016, přičemž se zdůraznila pokračující výzva, se kterou se vydavatelé vyrovnávají, aby vygenerovali nejen více digitálních příjmů, ale také našli nové příjmové toky, které kompenzují ztráty tisku.

Navzdory rostoucímu zaměření na příjmy od čtenářů a ohromující nadvládu digitální reklamy od internetových gigantů mají majitelé stránek možnost vydělat více reklamních příjmů tím, že vytvářejí aliance a využívají své vysoce kvalitní značky.

Mezi globální partnery WAN-IFRA při zpracování World Press Trends patří Zenith, Ipsos, Chartbeat a PwC, národní sdružení a další přispěvatelé. Zpráva je rovněž podporována technologickým partnerem CCI.

zdroj: zpráva WAN-IFRA