Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svoboda by měla být v popředí publikování, řekl předseda 41. světového kongresu FIPP

11. 10. 2017

Svoboda by měla být v popředí publikování, řekl předseda 41. světového kongresu FIPP

Být vydavatelem je více než jen podnikání. Zajištění fungování vydavatelů v rámci svobody musí být nedílnou součástí podnikání a síť pro globální média (FIPP) by měla požadovat, aby státní orgány ochraňovaly volný mediální trh a rovná práva pro všechny vydavatele.

Tato jsou slova předsedy Světového kongresu FIPP Jerzyho Baczynského, která vyřkl během svého vystoupení o klíčových tématech při zahájení 41. světovém kongresu FIPP v Londýně, na pozadí světa, ve kterém populismus našel úrodnou půdu a "lidé jsou připraveni vzdát se svobody pro iluzi bezpečnosti ".

Baczynski, který je také šéfredaktorem a předsedou představenstva časopisu Polityka v Polsku, varoval účastníky kongresu, že nebezpečí, jimž čelí svobodná média, nevyplývají z politiky, ale také z nových skutečností technické revoluce a poukázal na " temnou stránku "internetu a sociálních médií.

"Nejsme tady, abychom si stěžovali," řekl. "Jako lidé v kreativním podnikání jsme zvyklí vyrovnávat se s fakty bez ohledu na okolnosti. Nové výzvy však vyžadují nové nástroje. To je také výzva pro FIPP, který nemůže být pouze profesionální platformou pro výměnu zkušeností. "

Odkazujíc na nové prostředí, v němž mají vydavatelé fungovat, Baczynski řekl, že dnešní populismus je "panickou odpovědí na globalizaci, která samozřejmě přináší lidstvu nejen velké výhody, ale i hrozby: ztrátu pracovních míst, migraci lidí a zhoršování přírodního prostředí, oslabení národní identity, sekularizaci, odmítnutí státní suverenity, změny kultury a zvyků a především mezinárodní terorismus".

Toto, jak vysvětlil, je důvod, proč jsou lidé připraveni vzdát se svobody pro iluzi bezpečnosti. "Tato nálada, kterou se cítíme stále silněji, je extrémně nebezpečná pro svobodu sdělovacích prostředků. Nejnovější globální zpráva o svobodě médií zveřejněná agenturou Reuters a organizací Reportéři bez hranic - naznačuje drastické pády ve všech relevantních ukazatelích. Ukazuje, že i v zemích s takovými konsolidovanými demokratickými tradicemi, jako je Německo, Itálie nebo Finsko, mohou nové protiteroristické předpisy a nové výsady pro zvláštní síly nepřiměřeně porušovat pravidla svobody slova a soukromí. "

Baczyński varoval, že nebezpečí, jimž čelí svobodná média, nevyplývají jen z politických událostí. "Jako vydavatelé jsme všichni součástí skvělé digitální revoluce - dokonce její avantgardou. Také víme, že internet a sociální média mají svoji temnou stránku. Víme, že roky jsme hřešili nadměrným optimismem a nadšením.... (Ale) Nyní začínáme mluvit o tom, co dělají nová média s námi, našimi dětmi, naší společností, naší demokracií. "

Baczynski zdůraznil několik nových konceptů a slov, která se nyní stala součástí mediálního světa. Nebylo nutné tyto koncepce ani slova objasňovat ani vysvětlovat a některá z nich ani neexistovala, když se členové FIPP setkali před dvěma lety v roce 2015 v Torontu na 40. světovém kongresu FIPP.

Jedná se například o výrazy:

Post-pravda - slovo roku podle Oxfordského slovníku.

Falešné zprávy nebo alternativní fakta - již lexikální vynález Trumpova týmu.

Infotainment - nejlepší termín pro směs informací a zábavy, které se staly naší zprávou.

Bots - nová generace novinářů.

Algoritmus - nástupce editora a vydavatele.

Informační bubliny - popis osamělých komunikačních světů, ve kterých se nacházíme uvězněni.

Obsahové pirátství - dominantní obchodní model.

V této souvislosti si musí vydavatelé uvědomit, že technologická revoluce, v níž se nachází, je novou realitou, "kterou zcela nerozumíme a která nás překonává a překonává".

Baczynski uvedl, že to je také výzva pro FIPP. "Musíme požadovat, aby veřejné orgány ochraňovaly svobodný mediální trh a rovná práva na něm pro všechny vydavatele. Musíme podporovat řešení podporující racionální ochranu autorských práv v digitálním světě. Sponzorujte vzdělávací a výzkumné programy do nových médií.

"V případě potřeby bychom se mohli vyjádřit pro obranu svobody médií a novinářů v každé zemi, kde jsou ohroženi, projevovat solidaritu, vyvíjet tlak na tvůrce politiky, možná organizovat pomoc.“

"Někteří by mohli říci, že to není naše povinnost a že jde nad rámec této organizace ... Ale všichni jsme si vybrali velmi zvláštní povolání. Jeho základy jsou postaveny na stejných hodnotách všude na světě: respekt k faktům, sociální odpovědnost a důvěryhodnost, svoboda názoru."

Baczynski řekl, že je novinář a vydavatel, který strávil podstatnou část svého života v podmínkách zatemněných nedostatkem svobody, světem lží, propagandy, cenzury, autoritářské moci vyzdvižených byrokratů. Nyní zaznamenává, jak se tato minulost vrací, ví, že svoboda je cenná a delikátní, není dána "jednou provždy" nebo je považována za samozřejmost. Musí být neustále znovu objevována a zajišťována. "Takže moje poselství k zahájení tohoto kongresu je přímočaré: být vydavatelem je víc než jen podnikání. Svoboda je náš business. "

zdroj: www.fipp.com