Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nová kapitola v ochraně whistle blowerů

9. 10. 2017

Nová kapitola v ochraně whistle blowerů

Výbor EP pro právní záležitosti JURI hlasoval 2. října ve prospěch nelegislativního usnesení o ochraně whistle blowerů, které vypracovala poslankyně Virginie de Rozière (S & D / FR). Tento materiál, který byl schválen 17 hlasy pro, 1 a při 5 členech, kteří se zdrželi hlasování, vyzývá Evropskou komisi, aby do konce tohoto roku předložila novou legislativu. Toto vychází z veřejné konzultace a posouzení ekonomických dopadů, které bylo vydáno na začátku letošního roku.

Tato zpráva z vlastního podnětu vyzvala Evropskou komisi, aby chránila whistle blowery vytvořením horizontálního nástroje, který by doplnil již existující právní předpisy na vnitrostátní úrovni.

Po hlasování Rozièrová správně poukázal na to, že "jen díky tomu, že se jedná o osoby jednající ve veřejném zájmu, víme o rozvinuté míře nekalých jednání a daňových praktik nadnárodních společností a globální elity v Evropě. Dochází však příliš často, k tomu že osoby, které na spáchání trestných činů upozorní, čelí trestnímu stíhání spíše než osoby, které se na ní podílejí,. Z dokumentů společnosti LuxLeaks k Panama Papers je zřejmé, že potřebujeme nová pravidla, která chrání whistle blowery, ať jsou kdekoli v EU. Zpráva nyní vyzývá Evropskou komisi, aby do konce roku předložila novou legislativu, která by toho měla dosáhnout. "

Další kroky:

• 23. října: Očekávané hlasování na plenárním zasedání ve Štrasburku.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update