Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hlasování výboru pro lidská práva EP o ePrivacy po namáhavých jednáních bylo odloženo

10. 10. 2017

Hlasování výboru pro lidská práva EP o ePrivacy po namáhavých jednáních bylo odloženo

EMMA a-ENPA v posledních několika týdnech sledovaly průběh jednání o nařízení o ochraně soukromí v oblasti elektronických komunikací (ePrivacy Regulation), které je zdrojem velkých obav pro vydavatele. Skupina EPP si uvědomila, že diskuse o návrhu nařízení jdou nesprávným směrem. Po různých mimořádných setkáních bylo rozhodnuto, že hlasování v ve výboru pro lidská práva a svobody EP (LIBE) by mělo být odloženo na 19. října, neboť klíčové otázky nebyly zatím vyřešeny. Toto rozhodnutí EMMA-ENPA vítají.

Návrhy předložené k článku 10 (souhlas v nastavení ochrany soukromí v softwaru) a článku 8 (nepovolování podmíněného přístupu k službě na základě souhlasu se zpracováním údajů) jsou hlavními body sporu mezi různými skupinami. Skupiny EPP a ECR oba podpořily pozici vydavatelů během jednání, ale měly problémy s e způsobem provádění, jako S & D, Zelení a v některých případech také ALDE vytvořili jednotnou frontu proti přístupu hájenému vydavateli. Pokud nebudou nalezeny kompromisy a pokud budou překročeny stanovené linie, jediná možná politická volba pro EPP a ECR skupiny bude, aby hlasovaly proti celému textu.

Ze strany Rady Evropy bylo stálým zastoupením zasláno přezkoumání textu předsednictví o článcích 1 až 5 a také souvisejících bodech odůvodnění, s cílem získat připomínky před 6. říjnem. Tyto články se zaměřují především na definice a rozsah působnosti a budou předmětem zájmu na příští pracovní skupině pro telekomunikační a informační společnost dne 18. října.

Další kroky:

• 19. října: Hlasování o návrhu ePrivacy ve výboru LIBE.

• 18. a 25. října: Pracovní skupina pro telekomunikace a informační společnost.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update