Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook obviněn z nafouknutí údajů o svém zásahu mezi mladšími dospělými

6. 10. 2017

Facebook obviněn z nafouknutí údajů o svém zásahu mezi mladšími dospělými

Přitom, jak se Facebook vyrovnává s tématem kaskádovitého šíření falešných zpráv, společnost také stále častěji čelí obviněním reklamních skupin, že tvrdí, že má více mladších dospělých uživatelů, než může být podle sčítání lidu.

Analytik Brian Wieser z Pivotal Research upozornil na tyto a další otázky týkající se požadavků Facebooku na inzerenty ve své zprávě začátkem září.

Nyní Video Advertising Bureau, obchodní skupina pro kabelové a vysílací sítě a jejich stránky, má následnou studii, v níž uvádí, že internetový gigant ve všech 50 státech překračuje svým zásahem skutečný počet 18- až 24letých.

Společně Wieser a VAB tvrdí, že údajný zásah společnosti překračuje odhady sčítání lidu v demografické skupině 18-24 let o třetinu a 80 procent u 25 až 34 letých.

Nejde o první špatnou příhodu Facebooku s metrikami reklam. Před rokem v září společnost připustila, že po dobu dvou let nesprávně vypočítala, a tím nadhodnotila typický čas, který uživatelé trávili sledováním videí.

Mluvčí společnosti Facebook vysvětlil zašifrovaně Wieserovi, že její odhadovaná čísla "jsou založená na řadě faktorů" a nemusí nutně odpovídat údajům o sčítání lidu, které jsou sami o sobě odhad.

Tito mladí uživatelé Facebooku by mohli zahrnovat lidi z jiných zemí, kteří se registrují ve Spojených státech, a některé, kteří špatně hlásí nebo neaktualizují svůj věk, řekl. Dosažené číslo také zvedají turisté a další návštěvníci.

Lze přijmout, že je v New Yorku spousta lidí (a pár dalších destinací) v daném okamžiku, kteří tam nebydlí. Je ale třeba pochybovat, že toto doplnění vyplní rozdíl, který kritici zjistili.

Obvinění se netýká toho, že Facebook je přeplňován. Reklamy jsou zpravidla umístěny elektronickou dražbou a cena je založena na počtu (zobrazení a faktoru sledování dokončení) pro danou reklamu.

Cunningham však uvedl, že nafouklé deklarace za požadované demografické skupiny mají ovlivnit kupující reklamy, kteří zvažují rozsah nákupů na Facebooku ve srovnání s jejich vysílacími a kabelovými rozpočty.

Stěžovatelé by rádi viděli Facebook používat stejně náročné ověření třetí strany, které se očekává od společností v televizním průmyslu, řekl Cunningham. "Inovace dat je velkou částí toho, co bude dobré pro budoucnost reklamy," dodal, "ale potřebujeme rovnocenný pohled, kdy všichni vidí stejný druh údajů."

Mluvčí společnosti Facebook uvedl, že společnost spolupracuje s Nielsenem a comScore na vývoji nových a přesnějších měřítek zásahu digitálního publika. Více je na cestě, řekl, stejně jako podrobnější vysvětlení proklamovaných zásahů.

Současná kontroverze je zaměřena na celonárodní inzerenty a velké značky. Cunningham však uvedl, že zahrnuje společnost Comcast a další vlastníky kabelových systémů, kteří vidí stejnou dynamiku při práci na místním trhu v rámci soutěže o podíl na reklamě.

Facebook a rostoucí dominantní postavení společnosti Google v místní reklamě jsou největším faktorem poklesu tržeb z reklam v novinách a časopisech. Tato rozdělení činí publikace méně konkurenceschopnými při prodeji reklam na svých digitálních stránkách

Otázky týkající se údajného zásahu Facebooku se odehrávají v širším kontextu obav z podvodu v oblasti digitálního nákupu a tvorby cen.

Právě minulý týden Financial Times řekl, že interní studie našla falešné záznamy o reklamách ft.com na několika reklamních burzách. Vyzvala klienty, aby zesílili ověření, aby se ujistili proti podvodným umístěním.

Přinejmenším, stejně jako v oblasti zpravodajství, rostoucí problémy Facebooku v reklamě, metrika i umístění reklam vedle nevhodného obsahu, narůstají rychle a vyžadují neodkladné nápravné kroky.

Nejhorším pro Facebook je to, že to má vliv na jeho důvěryhodnost, což zpomalí astronomické tempo růstu tržeb z reklamy, které udržovaly společnost v milosti mezi investory, když rostla z velké na obrovskou.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service