Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Za týden proběhne v Berlíně konference Digital Content Expo pořádaná WAN-IFRA

5. 10. 2017

Za týden proběhne v Berlíně konference Digital Content Expo pořádaná WAN-IFRA

Umělá inteligence a robotická žurnalistika dobývají obsahový trh

DCX - Digital Content Expo ukáže, jak algoritmy a automatizovaná řešení otřásají trhy médií, zpráv a poskytovatelů obsahu.

Množství dodavatelů ukáže nové řešení založená na technologii Artificial Intelligence (AI) pro mediální tvůrce a manažery obsahu na výstavě DCX Digital Content Expo ve dnech 10. až 12. října v Berlíně. Od robotické žurnalistiky a správy dat až po personalizaci zpráv - společnosti jako Element AI, Klangoo, Norkon Computing Systems, Poool, textOmatic, Updatemi nebo Utopia Analytics se chystají ovládnout zpravodajský průmysl.

Umělá inteligence se ve většině případů opírá o softwarové nástroje a algoritmy, které se snaží kopírovat lidskou inteligenci. V oblasti žurnalistiky se tento vývoj nyní dostal do oblasti zpravodajství a správy obsahu. Návštěvníci DCX tam najdou nejnovější řešení a nabídky. Systémy AI pomáhají novinářům a marketingovým profesionálům v jejich práci - to už není science fiction.

Robotická žurnalistika a automatizovaný blogging

V programu DCX představí společnost textOmatic například program automatického generování textu. Tato inovace, sponzorovaná Digital News Initiative společnosti Google (DNI), automaticky a téměř v reálném čase vytváří zprávy o počasí, články o financích, sportu a událostech, jakož i popisy produktů a obchodní zprávy, a to v téměř reálném čase.

Vystavovatel Norkon Computing Systems také nabízí digitální řešení pro automatizovanou produkci obsahu. Kromě "Pulse", což je kompletní řešení pro finanční zprávy založené na burzovních datech, má společnost také ve svém portfoliu "Live Center", což je blogovací zařízení pro nejnovější zprávy. Pomocí tohoto systému mohou noviny a novináři také integrovat vhodné vizuální prvky přímo do svých příspěvků.

Hledání vhodné strategie AI

Společnost Element AI z Montrealu, první společnost, která obdržela finanční injekci od Microsoftu jako start-up, je novou hvězdou na scéně AI na DCX. Element AI slibuje, že bude podporovat všechny organizace při vývoji vlastní strategie AI. Vedle přizpůsobených vlastních řešení bude tento úspěšný start-up nabízet i několik nástrojů připravených k použití, např. inteligentní systémy pro reklamy nebo řešení pro vytváření multimediálních "zážitků" od hlasu k videu.

Od personalizace až po správu dat

Klangoo je jedním z dodavatelů personalizačních řešení. Jeho "Magnet" nabízí mediálním tvůrcům možnost dát čtenářům osobní doporučení týkající se zpráv, personalizované informační bulletiny nebo vytvářet upozornění uživatelů. Stejně tak "Poool" pomáhá vydavatelům tisku personalizovat "cestu čtenáře" - s ohledem na osobní platební modely. Tento francouzský start-up určuje, jak často uživatelé konzumují jaké novinky a využívá tato data k vytváření speciálních nabídek pro jednotlivé čtenáře.

 

hyScore.io nabízí řešení "RESTful API", které extrahuje surová data z různých kontextů jako strukturované formáty, texty a klíčová slova. Cílem je poskytnout uživatelské profily s vhodnými informacemi nebo videozáznamy. Finský start-up Utopia Analytics rozšiřuje rozhraní mezi analýzou textu, strojním učením, velkými daty a AI. Jedním z možných scénářů aplikace je automatická moderace diskuzí na sociálních médiích.

Doprovodný program poskytuje poznatky o pozadí

Návštěvníci výstavy mají možnost nejen se informovat o konkrétních řešeních nabízených vystavovateli, ale také navštěvovat přednášky a získat tak podrobné informace o tématech AI a robotické žurnalistiky - zejména v první výstavní den, v úterý , 10. října. Michael Hirschbrich, generální ředitel a spoluzakladatel start-upu Updatemi, zahájí konání akce se svým příspěvkem "Media Disruption by AI".

Profesor Dr. Neil Thurman z Ludwig Maximilian University v Mnichově (LMU) bude hovořit o robotické žurnalistice a možnostech počítačem generovaných zpravodajských videí, zatímco Melanie Rossmann, také z LMU, poskytne obecný přehled současných aplikací v tomto odvětví.

Steven Morell z Ax Semantic bude diskutovat o účincích technických aplikací na školení novinářů. Wolfgang Zehrt, robotický novinář, přednese své názory a podá zprávu o praktických přístupech k automatizaci ve vydavatelském odvětví. Hermann Bense, předseda představenstva společnosti textOmatic AG, představí nahlédnutí do hypertextových newsfeedů generovaných "robotovými řešeními" založenými na AI.

Více informací je k dispozici na webové stránce www.ifra-dcx.com.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA