Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novinky v projednávání návrhu nařízení o ePrivacy. Výbor pro vnitřní trh přijal pozměňovací návrhy.

3. 10. 2017

Novinky v projednávání návrhu nařízení o ePrivacy. Výbor pro vnitřní trh přijal pozměňovací návrhy.

Dne 28. září 2018 výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh IMCO schválil pozměňovací návrhy a kompromisy týkající se návrhu nařízení o soukromí a elektronických komunikacích (ePrivacy). V článcích týkajících se tiskových vydavatelů byly přijaty kompromisní pozměňovací návrhy zpravodajkyně Evy Maydellové k článkům 8, 9, 10 a 15. Pozitivní kompromisní pozměňovací návrhy přijaté v souvislosti s článkem 8 (Ochrana informací uložených v koncových zařízeních koncových uživatelů a souvisejících s nimi) zahrnují právní základy pro měření návštěvnosti a pro účely základního řízení webových stránek. Změny týkající se svobodně daného souhlasu nicméně zůstávají neuspokojivé, jelikož poskytovatel služeb by musel dodatečně dávat jiné férové možnosti, pokud je přístup podmíněn souhlasem se zpracováním údajů.

Byla rovněž přijata kompromisní změna k článku 10, což znamená, že vypuštění, které podporovala EMMA-ENPA, neproběhlo. Nicméně povinnost přimět uživatele, aby si zvolil možnost ochrany osobních údajů, pokud bude pokračovat v instalaci, byla odstraněna, což by zajistilo, že souhlas konečných uživatelů na určitém webu převáží nad výchozí volbou provedenou v nastavení prohlížečů.

Výbor rovněž přijal kompromisní pozměňovací návrh 11 (Veřejné seznamy), který umožňuje shromažďování údajů od telekomunikačních společností za předpokladu, že existuje možnost opt-outu pro koncové uživatele. Pokud jde o telefonní marketing, kompromisní pozměňovací návrhy nepřinášejí zásadní změny v textu, a ten zůstává blízko návrhu Komise.

Ve výboru LIBE se v posledním týdnu září uskutečnila stínová jednání na technické úrovni o článcích 8 až 10. Další schůze se koná 3. 10. 2017. Zde budou projednávána všechna ustanovení nařízení o soukromí a elektronických komunikacích, včetně bodů odůvodnění. Vzhledem k tomu, že důležité body textu zůstávají diskutovány, stínový zpravodaj Michal Boni (PL / EPP) požádal o odložení hlasování, které bylo naplánováno na 12. října. Žádost zůstává nezodpovězena a možnost odložení se opět bude na zmíněném stínovém jednání diskutovat. Hlasování ve výborech pro průmysl, dopravu, výzkum a energetiku (ITRE) a  pro právní záležitosti (JURI) byly plánovány na 2. října 2017.

Další kroky:

• 2. října: hlasování výboru ITRE a JURI.

• 12. října: hlasování výboru LIBE.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update