Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Aby potěšil vydavatele hladové po předplatném, ukončil Google svoji politiku prvního bezplatného kliku

2. 10. 2017

Aby potěšil vydavatele hladové po předplatném, ukončil Google svoji politiku prvního bezplatného kliku

Google má dnes oznámit, že končí svou spornou politiku prvního bezplatného kliku, což vyžadují vydavatele fungující na principu předplatného, umožňující čtenářům vidět alespoň tři bezplatné články, když se při vyhledávání objevil obsah vydavatelů. Společnost Google nyní nechá vydavatele rozhodnout, kolik volného obsahu, pokud vůbec nějaký, nechá čtenáři vidět, než bude požadovat předplatné. Společnost Google uvedla, že také vytváří produkty, které pomohou vydavatelům najít nové čtenáře a předplatitele.

Rozhovory o ukončení politiky prvního kliknutí se vedou nejméně za rok. Vydavatelé si stěžovali, že tato pravidla diktují obchodní podmínky, což donucuje vydavatele, kteří používají paywall, aby bezplatně poskytli svůj obsah, pokud se chtějí objevit ve výsledcích vyhledávání. Kontroverzní situace se stala více veřejnou v únoru, kdy The Wall Street Journal vystoupil z prvního kliknutí, aby ochránil svůj předplatný model, což vedlo k tomu, že jeho vyhledávací provoz z Google News klesl o 94 procent a její mateřská společnost News Corp veřejně odmítla tuto politiku.

Přibližně ve stejný čas Facebook plánoval nechat vydavatele prodávat předplatné přes tuto platformu. Test měl začít brzy s vydavateli včetně The Washington Post, Tronc, The Economist a Hearst.

Problém vidí někteří z nejvýznamnějších vydavatelů, kteří mají platformy, že jejich obchodní strategie jsou stále více diktovány pravidly platforem, které vysály většinu času publika (a příjmy z digitální reklamy). Přechod na výnosy ze spotřebitelů je jedním ze způsobů, jakým si vydavatelé vyrovnávají pokles tržní reklamy, ale nyní mají platformy dokonce mimořádný vliv i na předplatné.

Společnost Google v minulosti zaujala pozici, že vydavatelé mají nabízet určitý obsah zdarma, aby se zabránilo tomu, že zájemci budou opouštět jejich stránky; vydavatelé zakládající si na předplatném argumentovali, že tato pozice s nimi zachází stejně jako se spamery. Cílem testování bylo zjistit, jaký vliv má poskytnutí méně volně dostupného obsahu na ochotu lidí akceptovat předplatné.

Společnost Google provedla testy s dvěma vydavateli s paywally, The New York Times a Financial Times předtím, než ukončila první kliknutí zdarma. The Times byl "spokojen s tím, co viděl na straně konverze," řekla Rebecca Grossman-Cohen, vedoucí pro čtenost a platformy deníku. "Myslím, že se zjistilo, že je to velmi odlišné od podvodného chování a obchodního modelu i podnikatelských potřeb, které mají vydavatelé," uvedla. "Chceme být schopni rozhodovat o našich obchodních podmínkách. Tato politika nám zabraňovala v tom, abychom tak činili a v pravý čas zobrazili správný obsah pro správného uživatele. "

"Financial Times vítá přístup Googlu, který pomůže tomuto kritickému odvětví mediálního průmyslu, a my jsme s Googleem velmi úzce spolupracovali, abychom pomohli porozumět potřebám, které mají vydavatelé, a jak může Google pomoci," řekl Jon Slade, obchodní ředitel FT, ve svém prohlášení. "Vzájemné porozumění zahrnuje možnost nastavit kontrolu nad množstvím volného obsahu poskytovaného čtenářům, rovné podmínky pro zjišťování obsahu, optimalizované propagační a platební procesy. Je důležité, abychom nyní rozvíjeli a zrychlovali diskusi a jednání. "

Google je na cestě spuštění mechanismu předplatného a zůstává spousta otázek ohledně toho, jak bude zacházet s příjmy z předplatného, s přístupem k údajům o uživatelích a cenovým podmínkám. Platforma umožňuje vydavatelům rozhodnout, kolik volného obsahu chtějí rozdávat, ale interpretace výsledků testů může být pro vydavatele obtížná, protože algoritmus Google je tak záhadný. Pokud jde o to, zda se bude snažit snížit výnosy, společnost Google uvedla, že detaily nebyly vyřešeny, ale že se bude snažit pokrýt pouze náklady.

Jak Google, tak i Facebook se v této oblasti výrazně posunuli ve prospěch vydavatelů a zdůrazňují, že uznávají, že vydavatelé potřebují pomoc při podpoře svých obchodních modelů. Zatím Google vyhrává v testu popularity u vydavatelů. Jeho otevřené podnikání orientované na web je v prvé řadě lépe sladěno se zájmy vydavatelů a řada vydavatelů tvrdí, že se jedná o přístup založený na spolupráci.

Mezitím Facebook chce chránit svůj uzavřený systém. Společnost Facebook se také chce zalíbit vydavatelů systémem předplatného, říká, že jim umožní ponechat si veškeré výnosy a přístup ke všem údajům o zákaznících a kontrolu nad cenami. Vydavatelé chtějí svobodu replikovat svůj vlastní model a vyzkoušet různé úrovně měření a společnost Facebook prosazovala předplatné jednotným způsobem a od vydavatelů požadovala, aby poskytli 10 článků měsíčně zdarma.

Je pozoruhodné, že vydavatelé, kteří provedli testování vzorků u společnosti Google, závisí spíše na výnosu z předplatného než vydavatelé, kteří se chystají otestovat tržby s Facebookem. The Times je pozoruhodný podílem na plánech Facebooku; to je také ve vztahu k jiné významné iniciativě Facebook, rychlému načítání mobilních stránek s názvem Instant Articles.

"Výzva, kterou jsme viděli při testu Facebook, je, že existují součásti, které nesplňují část našich potřeb, jako je kontrola obchodních podmínek; konkrétně měření počtu, "řekla Grossman-Cohen. "Stále s nimi diskutujeme, ale ještě jsme se tím nezabývali. Tady se nesnažíme rozdat svůj obchod. Víme, co je zapotřebí k vybudování zdravého systému předplatného, a to vytváří vztah s čtenáři. K tomu musíte mít se čtenáři přímý kontakt. A jestli jsme atomizovaná sada článků s jasným brandingem, který byste mohli r nebo možná nemohli rozpoznat jako The New York Times, může to být těžší. "

Nakonec jsou však plány předplatného podobné a obě platformy stále mají značnou moc nad vydavateli a mají kontrolu nad distribucí a zpeněžením obsahu. S masivním publikem, které platformy ovládají, existují velké nároky na to, aby vydavatelé hráli podle pravidel stanovených oběma platformami.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service