Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co budou prosazovat němečtí vydavatelé u nové vlády

27. 9. 2017

Co budou prosazovat němečtí vydavatelé u nové vlády

Dne 24. září 2017 proběhly v Německu volby do Spolkového sněmu. Výsledkem povolebních jednání bude nová spolková vláda. Němečtí vydavatelé časopisů sdružení ve svazu VDZ vyjádřili ústy ředitele tohoto svazu v rámci video interview v této souvislosti některé požadavky adresované německé politické reprezentaci.

Vrchní jednatel VDZ Stephan Scherzer má ve své agendě několik politických témat. Jedná se o otázky, jež musí řešit spolková vláda. O nejdůležitějších z nich hovoří ve svém video interview.

Vrchní jednatel VDZ Stephan Scherzer má za sebou turbulentní rok. A v rámci časopiseckého vydaatelského svazu je ještě mnoho v pohybu. Ve zkratce: 5. listopadu bude zvolen nový prezident VDZ, protože na konci roku 2016 nově zvolený Stephan Holthoff-Pförtner se vzdal svého úřadu z důvodu, že stal členem zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska. V osobě Rudolfa Theimanna, vydavatele Liborius-Gruppe, který je kandidátem na prezidenta, se ale jedná o vysoce kvalifikovanou osobnost.

Další volby jsou ale pro Scherzera velkou neznámou. Po volbách do Spolkového sněmu vznikne nová vláda, vůči níž vedoucí jednatel VDZ staví seznam důležitých požadavků. Na předním místě této agendy stojí regulace velkých technologických platforem s jejich protisoutěžním jednáním poškozujícím svobodný tisk a zavedení snížené sazby DPH pro digitálně distribuovaný obsah publikací. Je to proto, že digitální obchodní modely a jejich monetizace jsou pro vydavatele stále důležitější, jak říká Scherzer.  

WAN-IFRA Executive News Service