Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak Le Figaro přiměje lidi, aby strávili 15 minut sledováním živého videa

25. 9. 2017

Jak Le Figaro přiměje lidi, aby strávili 15 minut sledováním živého videa

Francouzské noviny Le Figaro získávají lidi pro to, aby strávili více času sledováním jejich živých videí přidáním interaktivních funkcí.

V těchto dnech opouští svůj přehrávač videa a od září provozuje většinu svých videí na novém přehrávači, včetně 60 hodin živého videa měsíčně. S novým přehrávačem mohou diváci komentovat (po přihlášení do Facebooku) a zasílat reakce a brzy budou moci hlasovat o videu. Spolu s podporou čtenářského zájmu a předplatným, Le Figaro doufá, že pro inzerenty s přihlašovacími údaji vytvoří přesnější obraz svých diváků.

"Interakce jsou tak důležité, protože nechceme být televizí," řekl Bertrand Gié, šéf digitální oddělení Le Figaro. "Klíč je na straně užívatele."

Le Figaro vidí zhruba dva tucty interakcí na video na svém rebootovaném přehrávači videa, řekl Gié. Více interakcí se uskutečňuje na Facebooku než na webu, protože uživatelé jsou již přihlášeni, a tím mají naplněnu podmínku, aby mohli komentovat sociální platformě. Na Facebooku komentáře pravidelné show Le Figaro "Points de Vue", kde novináři diskutují o aktuálních událostech, jako například případ asistenta Marine Le Penové Floriana Philippota, která opouští pravicovou stranu Národní fronta, mají tendenci získat 50 až 80 připomínek.

Délka videa Le Figaro se pohybuje v rozmezí od jedné minuty až do hodiny v závislosti na tom, co je předvedeno a na stránce je průměrný čas sledování videí mezi 10 a 15 minutami, řekl Gié. Další vydavatelé přemýšlejí více o délce sledování: Bleacher Report předtím hlásil zhlédnutí videa v60 až 85 procent případů v délce pěti minut a na YouTube se zpráva Great Big Story pohybuje mezi 70 a 80 procenty.

Některé nedostatky se stále řeší, jako například nejlepší způsob, jak lidem umožnit funkci chatu. Důležité je, že Le Figaro se dal na stranu videa. Jeho vysoká viditelnost zde vedla k tomu, že lidé tu hodně mluvili (interakce na video byly ve stovkách), ale často o nesouvisejících otázkách. Nyní uživatelé musí kliknout na tlačítko k účasti, ale Gié cítí, že je příliš skryté pro lidi, kteří se chtějí zapojit do diskuse.

Le Figaro se také snaží vyčíslit, které formáty mají nejvíce interakcí. Obecné diskuse s politiky zpravidla z publika nemají velkou interakci, ale žurnalistka, která se věnuje živým událostem, jako je sport - například toto video o semifinále mistrovství světa v šachu - nebo protesty a odpovědi na otázky diváků si vedou lépe. Tak video o letu vesmírné sondy Cassini k Saturnu představuje reprezentativní příklad přidané hodnoty digitálního videa, říká Gié: video je vysíláno a publikum se ptá odborníků. Na Facebooku má video 174 komentářů. Brzy budou sloučeny kanály Facebook a Le Figaro, takže komentátoři na obou platformách uvidí všechny interakce.

Zatím jsou videa zdarma sledována a zpeněžována jsou reklamami, ale naděje je, že úroveň interakcí povedou k nárůstu počtu účastníků. Podobná strategie je zavedena u vydavatelů, včetně The Times of London a Financial Times, které zjistily, že ti, kteří komentují písemné články, s větší pravděpodobností přijmou předplatné. Le Figaro má podle vydavatele přibližně 60 000 on-line předplatitelů.

WAN-IFRA Executive News Service