Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Sociální sítě jsou černá díra: vydavatelé zaměření na obchod mají problémy, zejména s Facebookem

25. 9. 2017

Sociální sítě jsou černá díra: vydavatelé zaměření na obchod mají problémy, zejména s Facebookem

Mnoho komerčně zaměřených vydavatelů u Facebooku narazilo na zeď a mají potíže ho začlenit do svých plánů. Je to částečně proto, že se ekonomika obchodně zaměřených příspěvků liší od příspěvků podporovaných reklamou.

Je to také částečně proto, že role společnosti Facebook se v oblasti obchodu stále vyvíjí a růstu obchodního partnerství brání nejistota. „Sociální sítě jsou pro nás černou dírou“, řekl jeden z komerčně zaměřených vydavatelů. E-tržby se za posledních 10 let ztrojnásobily, což představuje ve druhém čtvrtletí podle amerického ministerstva obchodu 105 mld. dolarů a 9 % z celkových maloobchodních tržeb v USA.

No, a když e-komerce stoupá, Facebook již vyzkoušel řadu přístupů, jak se zapojit. S prvním pokusem přišel v roce 2007 a o dva roky později se stáhl. V roce 2015 přidal Facebook Shop a v loňském roce Facebook Marketstore. Nedávno představila společnost řadu nákupních reklamních formátů, obsahujících Canvas a Carousel. Tento typ formátů je ale zaměřen spíše na maloobchod a s Facebook Shopem experimentovala pouze hrstka vydavatelů.

Ale informační kanál, nástroj, na který většina vydavatelů spoléhá, není na tento typ obchodu ten nejvhodnější. Vzhledem k tomu, že příspěvky jsou algoritmicky řízené, obsah, který lidé vidí, může být několik hodin a dokonce i dnů starý.

Vydavatelé mají ale možnost řešení. Například společnosti Gizmodo Media Groups, která obchoduje se značkou Kinja Deals nedávno zahájila službu Facebook Messenger bot, která posílá čtenářům push upozornění přes tuto aplikaci. Kromě citlivé otázky času, nejsou příspěvky nejlepším formátem pro oslovení lidí, kteří mají nákupní náladu. „Záměr uživatele (myšlen Facebook) je velmi nízký,“ řekl další komerčně zaměřený vydavatel. „Výkonnostní marketing je strašný,“ dodal.

A navíc, dva vydavatelské produkty, které Facebook propaguje, tedy Instantní články a videa se i přes úsilí vydavatelů o jejich využití do obchodní strategie příliš nehodí. „Facebook nás k natáčení videí velmi povzbuzoval,“ řekl další výkonný ředitel. „Ale video s produktovými doporučeními bohužel nekoresponduje.“

Ve většině případů není komerčně zaměřený obsah umístěn jako reklama, to je ale spíše záležitost vydavatelů, kteří přesně neví, jak se v tomto prostoru, kde ještě nebyla jasně stanovená pravidla, pohybovat. Neví, jak s Facebookem, pokud se jedná o komerčně založený obsah, spolupracovat.

Zdroj: digiday.com