Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Eurokomisař Oettinger vyzývá vydavatele k žalobě proti ARD a ZDF

19. 9. 2017

Eurokomisař Oettinger vyzývá vydavatele k žalobě proti ARD a ZDF

Günter Oettinger sice již není odpovědný jako evropský komisař za oblast digitální ekonomiky, ale stále se tuto tématiku zajímá a radí vydavatelům, aby se obrátili se stížností na Evropskou komisi proti německým veřejnoprávním televizím ARD a ZDF.

V interview se Stuttgarter Zeitung se Günther Oettinger, do konce minulého roku odpovědný v Evropské komisi za digitální ekonomiku a nyní za resort finančního plánování a personálu, postavil znovu na stranu vydavatelů. Mimo jiné zdůraznil, že v rámci nového evropského širšího „práva vydavatelů“ by se mělo posílit jejich postavení vůči Googlu a podobným, tak jak to již dnes umožňuje německý zákon na ochranu autorských práv. Nyní jde o záležitost celé EU a nejen jednotlivých členských zemí, proto očekává, že Google bude akceptovat práva vydavatelů. Konečné rozhodnutí očekává na začátku příštího roku.

Mimo jiné hovořil k vydavatelům také o boji s veřejnoprávními vysílacími stanicemi a podpořil silnější omezení aktivit ARD a ZDF na internetu Tam smějí zveřejňovat jen obsahy, které mají přímý vztah k televiznímu vysílání. Oettinger řekl: „Praxe vypadá ale jinak. Vysílatelé poskytují bezplatně a všeobecně žurnalistický obsah v síti, což pro privátně financované vydavatelské domy vytváří ostrou konkurenci.“ Vyjádřil se „pro zákony které si posvítí na tuto šedou zónu, vymezí hrací pole a veřejnoprávní vysílatele odkážou do příslušných mezí.“

Podpořil prezidenta BDZV a šéfa Springeru Döpfnera, aby se obrátil se stížností na Evropskou komisi. Oettinger poukázal na to, že poplatek na vysílání byl schválen na evropské úrovni, ale dodává: „Zákon o hospodářské soutěži nespadá do mé kompetence, ale to neznamená, že se  zde nechci vyjádřit. Je ale zřejmé, že tato otázka je záležitostí evropského práva hospodářské soutěže. A to je důvod, proč odpovídající stížnost vydavatelů může vést k vyjasnění situace."

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service