Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přední digitální vydavatelé objevují novou platformu: tisk

18. 9. 2017

Přední digitální vydavatelé objevují novou platformu: tisk

Tisková média možná jsou v útlumu, ale vydavatelé se zaměřením na luxus – dokonce i několik těch „čistě“ digitálních – směřují stále více k „materiálnu“.

Tento měsíc vydavatel portálu o luxusních hodinkách – Hodinkee vydal první tištěný časopis, který má v plánu vydávat 2x ročně. Stejně tak poslal na novinové stánky svůj první tištěný počin i vydavatel webu Goop, který je zaměřený na ženskou populaci. I vydavatel Monocle, který již expandoval do rozhlasu a e-shopu, debutoval s letním týdeníkem.

Všechny tři produkty jsou zaměřené na malé, dobře zabezpečené publikum. A také dokazují, že tisk stále poskytuje luxusním vydavatelům stabilitu a příležitost, což je na trhu s digitální reklamou, který se stále zhoršuje, obzvláště cenné.

„Nemůžeme z pohledu digitálních výnosů soutěžit se službami Google a Facebook a ani to nechceme,“ řekl Andrew Tuck, redaktor Monocle. „Je tu rostoucí povědomí o tom, že lidé z Googlu, Facebooku a Instagramu nehrají spravedlivou hru. Dokud se tento vztah nevyřeší, budou o tom vydavatelé muset více přemýšlet.“

Tisková inzerce je v nesporném poklesu. Tržby z amerických novinových inzerátů se v roce 2016 snížily o 12 % a poklesly na 12 miliard dolarů, zatímco tržby z amerických časopisů se snížily o 9 % na 8,5 miliardy dolarů. Podle průzkumu Magna Global před deseti lety přinášela tisková reklama těmto průmyslovým odvětvím v průměru 43 a 19 miliard dolarů.

Peníze však plynou z trhu nerovnoměrně. Přestože některé značky stále více zvyšují podíl svých marketingových rozpočtů na „digitál“, luxusní značky stále věnují značné části svých reklamních rozpočtů stránkám tištěných časopisů. „Inzerenti ze segmentu luxusu tisk nikdy neopustí,“ řekla Damali Campbellová, vedoucí tiskových investic agentury Assembly.

Zdroj: Digiday.com