Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Stínové setkání o ePrivacy se uskuteční v Evropském parlamentu ve Štrasburku

14. 9. 2017

Stínové setkání o ePrivacy se uskuteční v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Diskuse o návrhu nařízení o ePrivacy ve výborech Evropského parlamentu pokračují: klíčová jednání o kompromisních změnách budou probíhat v průběhu příštích týdnů, a to ve výboru LIBE prostřednictvím stínových setkání. Tato setkání zahájí první kolo diskusí o kompromisních pozměňovacích návrzích, které navrhla zpravodajka Marju Lauristinová (S & D / EE).

Sektor tisku vstoupil na bojové pole zejména pokud jde o legitimování použití souborů cookie třetích stran v rámci provozování webových stránek vydavatelů a plného využžití ekonomiky založené na datech. Jedním z hlavních bodů sporu týkajícího se návrhu ePrivacy je prominentní postavení poskytované prohlížečům tím, že se jim předává zodpovědnost za získání souhlasu uživatele v rámci jejich nastavení. V této souvislosti EMMA-ENPA důkladně sleduje diskuse, aby zajistila, že tyto obavy budou zohledněny v kompromisních pozměňovacích návrzích.

Navíc, estonské předsednictví vydalo dne 8. září své první připomínky k návrhu ePrivacy v dokumentu "Zkoumání textu předsednictví". Dokument uvádí, že členské státy zvažují přidání nových důvodů pro zpracování údajů podle článku 8 a mají ustanovení umožňující měření návštěvnosti prováděné třetími stranami. V článku 10 předsednictví zahrnulo, co bylo diskutováno různými delegacemi, konkrétně ustanovení, které by koncovým uživatelům umožnilo snadno změnit nastavení. K souhlasu s cookie (článek 9) bylo přidáno pouze několik upřesnění bez velkých změn v principech.

Další kroky:

• Září: 19., 20. a 25. září: Setkání pracovní skupiny pro telekomunikace a informační společnost o ePrivacy.

• 25. září: hlasování a přijetí výborem pro průmysl, dopravu. výzkum a energetiku ITRE.

• 28. září: hlasování a přijetí výbory pro vnitřní trh IMCO a pro právní otázky JURI.

11. října: hlasování výboru pro občanská práva LIBE.

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update