Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové zprávy o copyrightu z Rady Evropy a Evropského parlamentu

14. 9. 2017

Nové zprávy o copyrightu z Rady Evropy a Evropského parlamentu

V Radě Evropy se sešla 11. a 12. září 2017 Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví, aby projednala první návrh kompromisního znění návrh nové směrnice o autorských právech v rámci estonského předsednictví, včetně dvou předložených možností týkajících se práv vydavatelů.

Minulý týden EMMA-ENPA poslala svým členům a stálým zastoupením členských zemí první právní analýzu dr. Janiho, která uvádí, že možnost A ani B by nezlepšila postavení vydavatelů tisku ve vztahu k vyhledávačům a agregátorům zpráv, ale narušila by je ještě dál. Byli jsme informováni, že nejúčinnějším způsobem, jak dosáhnout přiblížení návrhu k naší pozici, je prostřednictvím komunikace národních kontaktů s jejich národními ministerstvy, kde se rozhoduje o postojích jednotlivých zemí.

V Parlamentu se minulý týden uskutečnila první stínová schůze předního výboru JURI. První diskuse zdůraznily protichůdné názory různých politických zástupců, zejména v případě článků 11 a 13. Byli jsme informováni, že bude obtížné dosáhnout většinové podpory článku 11.

Stínoví zpravodajové mají čas do konce tohoto měsíce poslat své stanovisko parlamentnímu zpravodaji Axelu Vossovi (EPP / DE), který na jejich základě navrhne kompromisy. Vzhledem k tomu, že poslanec Evropského parlamentu Voss, jako nový zpravodaj, se musí seznámit se matriály o autorských právech, hlasování ve výboru JURI bude s největší pravděpodobností odloženo do konce listopadu (27-28) nebo do prosince.

Další kroky:

• 27. - 28. listopadu: hlasování pro právní otázky JURI (bude teprve potvrzeno).

• Konec roku 2017: Plenární hlasování o souboru autorských práv v Evropském parlamentu (pravděpodobné, že bude odloženo).

 

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update