Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Reklama ve virtuální a rozšířené realitě. Budoucností je nativní reklama.

12. 9. 2017

Reklama ve virtuální a rozšířené realitě. Budoucností je nativní reklama.

Aby experiment v oblasti virtuální reality uspěl v dlouhodobém horizontu, bude se nezbytně zásadním způsobem opírat o reklamu. A teď už víme. Budoucnost reklamy ve VR a AR je jistě nativní.

Aby experiment v oblasti virtuální reality uspěl v dlouhodobém horizontu, bude se nezbytně opírat o reklamu zásadním způsobem. Až do nedávné doby byla nejistá otázka, jako podobu bude tato reklama mít.

Nicméně, s nedávným zavedením SDK společnosti Verterbrea, která umožňuje vývojářům virtuální reality přidávat značné rozšíření svých zkušeností – platí, že budoucnost reklamy ve VR a AR bude určitě nativní.

 

In-game reklama

První implementace tohoto typu nativní reklamy se objevila jako in-game reklama, reklama relevantní pro příslušné sociodemografické skupiny byla realisticky umístěna na billboardech a stojí uvnitř herního světa.

In-game reklama byla něco jako zjevení, protože mohla být vysoce cílená, aniž by bylo příliš odpuzující pro herní zážitek. Pokud by billboard ve světě skutečně existoval, tak proč ho nenaplnit skutečnou reklamou spíše než vymyšlenou?

Vzhledem k tomu, že tato technologie se začíná rozšiřovat do oblasti virtuální a rozšířené reality a vidíme stálý nárůst in-VR reklamy, řada způsobů, jak se mohou vývojáři stát kreativní v oblasti nativní reklamy ve VR, náhle začala růst exponenciálně.

Představte si to. Z virtuálního časopisu na virtuálním konferenčním stolku k virtuálním letounům na obloze je prostor pro umístění značek v této oblasti omezen pouze typy existujících světů VR.

 

Vtahující reklama

Každé nově vytvořené virtualizované prostředí přichází s vlastními jedinečnými příležitostmi pro nativní reklamu. A kromě in-game reklamy ve VR a v AR reklama nabídne nové úrovně vtažení, obzvláště když se díváme dopředu na virtuální prostředí ne příliš vzdálené budoucnosti.

Zde je rychlý pohled na to, kde je technologie v současné době na úrovni, prostřednictvím reklamy Starbucks vytvořené pomocí AR Kit společnosti Apple

S pokračujícím vývojem haptických technologií, které nabízejí uživatelům při zkoumání virtuálních prostředí větší agilitu a obratnost, product placement již nebude pouze obrazem výrobku, s nímž jsme v interakci prostřednictvím obrazovky, bude to něco (v závislosti na tom, co to je ), čeho se lze dotýkat, manipulovat s tím nebo to dokonce používat. Bude to reklama jako nikdy předtím. A pro určité produkty běžné pro určité prostředí, tato úroveň vtažení do interakce s produktem bude mít dopad jako nikdy předtím.

 

Klíčové aspekty nativní reklamy ve VR

 

Personalizace

Umisťování nativní reklamy přímo ve VR / AR (/ MR, jak se bude více vyvíjet) bude obecně o přizpůsobení vtahujícího zážitku konkrétnímu publiku, které bude obývat daný svět. Tento technický pokrok bude směřovat do dvou klíčových oblastí - personalizace a příběh.

Zakořeněné v pochopení publika, úkolem bude přizpůsobit tón, styl a příběh demografickým preferencím, které uživatelům nabídnou perfektní zkušenosti s daným produktem, což bude mít největší dopad na zkušenost z marketingového hlediska.

Jakmile pokročíte v technologii, budete schopni vytvořit nativní VR reklamu podle specifických vlastností jednotlivých zákazníků. Informace spojené s osobou, která nosí headset, umožní zabudování reklamy a product placement, které jsou diktovány zájmy a osobními preferencemi. Docela děsivá myšlenka (přemýšlejte o Minority Report), ale nebude se to lišit od současného stavu reklamy on-line a vytvoří příjemnější celkový zážitek pro uživatele, kteří budou interagovat s věcmi, které je zajímají a potenciálními hodnotami pro jejich skutečný život.

 

Vyprávění

Vzhledem k tomu, že VR / AR / MR rozvíjí a realizují svůj potenciál způsoby, jakým jsou vyprávěny příběhy, tyto formáty budou růst nerozpoznatelně od toho, na co jsme dnes zvyklí.

Klíčový rozdíl je mezi lineárním vyprávěním a zkušeností. Dvě oblasti, kde jsou tyto technologie komfortní. V současné době zůstávají lineární tropy silné, ovšem zkušenosti se stanou dominantní, protože objevují nové způsoby, jak vyprávět příběhy.

Umístění nativní reklamy v těchto příbězích bude hrát obrovskou roli a má neomezený prostor pro značky, která mohou prozkoumat.

Pracujíc ruku v ruce s vývojáři obsahu, značky budou schopny předvídat potřeby uživatelů, aby řídily zkušenosti s produkty, které jsou klíčové či skutečně senzační.

Ať tak či onak, potenciál být zapamatovatelný je v této oblasti obrovský. Každá z těchto značek má jedinečný prostor pro vytváření zákaznických zkušeností pro spotřebitele. Získají pravou vyváženost a navždy budou spojovat tuto rozšířenou zkušenost s daným produktem a přenášet je zpátky do paměti a do výrobku znovu a znovu.

V nějaké podobě to bude budoucnost reklamy, a skutečně neexistuje žádný limit pro to, jak může být zábavné a strhující. Zatím budeme muset počkat, až uvidíme, kdo se dostane jako první k tomu, aby otestoval hranice těchto potenciálně neomezených reklamních nástrojů.

zdroj: Native Advertising Institute