Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisková inzerce v Rakousku roste

8. 9. 2017

Tisková inzerce v Rakousku roste

Objem hrubých inzertních výdajů v Rakouském tisku vzrostl v prvních sedmi měsících roku 2017 o 5,5 procenta.

Také v červenci 2017 se prosadila „tisková reklamní rallye“. Nominálně vzrostl v tomto měsíci objem reklamy o 5,3 procenta, jak uvádí monitoring Focus Media Research. Objem inzerce v rozhlase se zvýšil dokonce dvojciferně – o 12,8 procenta (z toho soukromá rádia o 23,6 procenta). Objem venkovní reklamy se zvýšil o 11,8 procenta (z toho digital out of home o 34,1 procenta).

V tiskovém segmentu rostl objem hrubé inzerce nejvíce v regionálních týdenících o 26,3 procenta. Klaus Fessel, člen představenstva agentury Focus analyzuje výsledky takto: „Největší nárůst inzertních investic v červenci vykázalo odvětví osobních automobilů s nárůstem 22 procent“. Firmy Opel, VW, Renault, Fiat a Jeep dohromady zvýšily objem svých hrubých investic o 4 miliony euro.

Dále vyzdvihl Fessel „silnou“ reklamní kampaň rakouských drah (cca 2 miliony euro do tisku), prodejce sportovního vybavení sportdirect.com a vstup firmy XXLSport. V komoditě textilu vzrostly výdaje firem Zillertaler Trachtenwelt a kik, současně jsou s Raffaelou Lupo a Firsties shoe tito dva na trh vstupující subjekty těmi, kdo se v reklamě v červenci nejvíce prosazoval“. Velký reklamní tlak vyvinuly také výrobci nápojů Coca-Cola, Vöslauer, Rauch Juice Bar a Red Bullův Organics.

V souhrnu sedmi měsíců vzrostl objem reklamy do klasických nosičů o 5,5 procenta (dvouciferně do kinoreklamy, regionálních týdeníků, soukromého rozhlasu, pouličního inventáře a digitální OOH). Direkt marketing (prospekty, mailing, novinové přílohy) rostl konstantně o téměř 15 procent.

Komodita financí hlásí za období leden až července nárůst reklamních výdajů – bez online reklamy – o 65,3 milionu euro, což je nárůst o 2,8 procenta. Rok 2017 se tím ukazuje jako reklamně velmi silný rok, který může být bez dalšího považován za rekordní.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service