Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čtyři klíčové trendy měsíce srpna

7. 9. 2017

Čtyři klíčové trendy měsíce srpna

Srpen byl zajímavým měsícem v oblasti mediálních technologií. Zde se podíváme na čtyři klíčové trendy, které se v minulém měsíci objevily.

Obavy reklamního průmyslu

V průběhu srpna pokračovaly zprávy o štěstěně, která opouští agenturní sektor. Společnost WPP, jedna ze čtyř největších reklamních agentur na světě, se již podruhé v tomto roce sekla se svými prognózami růstu, a tak akcie společnosti klesly o 11 %. To svědčí o stavu tohoto odvětví, které se potýká s narůstající silou Facebooku a Googlu, kteří samozřejmě mohou nabízet značkám komplexní služby napřímo a v celé šíři.

Sir Martin Sorrell, generální ředitel společnosti WPP, citoval také širší makroekonomické proměnné pro celosvětové zpomalení výdajů na reklamu: „V posledním roce bylo ještě těžší vidět nějaký růst, možná kvůli rostoucí sociální, politické a ekonomické nestabilitě,“ řekl. „Například s nárůstem populismu, který se vyznačuje překvapivými volebními výsledky ve Spojeném království a Spojených státech nebo s nestálým růstem v např. Brazílii, Rusku a Číně.“

Vlastník médií vyhrává

Viděli jsme řadu příběhů, které mapují vznik nových modelů majitelů médií. Již na začátku měsíce šéfredaktor britské Vogue Edward Enninful oznámil zahájení vzrušujícího nového partnerství se společností Snapchat, která bude týdně publikovat tři exkluzivní edice Snapchat Discover. Mezitím společnost BuzzFeed oznámila, že bude nyní nabízet bannerovou reklamu na svých stránkách, a to s využitím poskytovatelů programových služeb třetích stran, které jí pomohou využít její působivý potenciál.

S nárůstem IPO v roce 2018 bude společnost nepochybně těžit také z výnosů: „Naše cíle jsou taktické i strategické,“ řekl generální ředitel společnosti BuzzFeed a zakladatel Jonah Peretti Business Insideru. „Pokud jde o dobu načítání, mobilní zkušenosti a kvalitu reklamy, došlo ke značnému zlepšení a nyní se nám otevírá další cesta, jak své obrovské publikum zpeněžit. Tento krok také prospívá naší globální strategii tím, že nám umožňuje vytvářet příjmy na trzích ještě dříve, než jsme na nich vybudovali obchodní týmy pro realizaci nativní monetizace.“

FIPP navíc hovořil s Edsonem Ferrãoem, vedoucím divize digitálních technologií pro brazilskou firmu Grupo Abril, která promluvila o strategii, která vedla společnost k dosažení 46% zvýšení celkového programového výnosu tím, že vyčistila svůj reklamní prostor a snížila inventář o 35 %. Je to další skvělý příklad toho, jak se průmysl evidentně zaměřuje spíše na kvalitu a ne na kvantitu.

Google – n​ástroje pro předplatné

Samozřejmě, že by zpráva nebyla úplná, aniž bychom se zmínili o Facebooku a Google. Začneme zde s druhým jmenovaným, protože se jedná o ten pozitivnější příběh. Zdá se, že společnost Google připravuje další nástroje, které pomohou zvýšit odběry zpravodajství od vydavatelů. Na webu FIPP jsme mnohokrát informovali o výhodách lepšího využívání programu Accelerated Mobile Pages společnosti Google (AMP) a zdá se, že dojde k rozšíření. Nové možnosti využívají impozantní technologii Google pro cílení na reklamu i mobilní platební služby.

Britské noviny Telegraph informovaly o posunu: „Je to všechno součást širšího úsilí společnosti Google o to, aby se spotřebitelé a tvůrci obsahu vraceli na web, což je pro reklamu životně důležité.“ To je zajímavý aspekt, který je třeba sledovat, protože generování reklamních výnosů zdůrazňuje nutnost dobrého obsahu.

Facebo​ok

Nová zpráva od společnosti eMarketer vzbudila v srpnu velký rozruch, neboť předpovídala v USA pokles užívání sítě mezi lidmi ve věku 12–17 a 18–24 let, protože mladší publikum migruje na Instagram a Snapchat. To není pro Marka Zuckerberga tak zdrcující zpráva, jak by se mohlo zdát, protože zakladatel Facebooku nyní vlastní také Instagram. Ale zdůrazňuje další zajímavý trend v hlavním proudu mediálních technologií. Když se Messenger a WhatsApp starají o chat a Instagram a Snapchat operuje v zákulisí trhu se sdílením fotografií, mohlo by se zdát, že původní role Facebooku v kombinaci těchto dvou prvků v prostředí plně veřejného fóra je nyní rozdělena na dvě.

To je zajímavé nejen antropologicky na makroúrovni, ale také když se budeme věnovat konkrétnímu vývoji v oboru. Víme, že společnost Facebook, stejně jako Google, zkoumá způsoby, jak pomocí své platformy využívat modely předplatného pro majitele stránek. Může se stát, že uživatelsky generovaný obsah, který polarizuje obrazy a okamžité zasílání zpráv a ustupuje zpět od veřejnosti k soukromým fórům, k publikaci reklam v uživatelských timelinech, může být nutné aktualizovat. V konečném důsledku to znamená mnohem zajímavější obsah. Zejména ve světle nových modelů předplatného, ​​které společnost Facebook a Google rozšiřují, bude zajímavé pozorovat, jak se jejich vlastní kupa peněz propojuje s těmi vydavateli, kteří se nebojí pokroku.

Zdroj: FIPP.com