Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Marc Walder o budoucnosti odvětví

1. 9. 2017

Marc Walder o budoucnosti odvětví

V deníku Handelsblatt byl ve středu 30. 8. 2017 otištěn rozhovor Marcem Walderem, CEO vydavatelské skupiny Ringier. Marc Walder působil od roku 2008 jako šéf Ringier Schweiz a od roku 2012 jako CEO celé skupiny Ringier Gruppe.

Ve svém rozhovoru se vyslovuje pesimisticky k některým aspektům budoucnosti vydavatelského odvětví a nevidí ani v nyní ve Švýcarsku diskutovaném subvencování žurnalistiky.

Ekonomickou budoucnost pro Ringier vidí Walder v e-comerci, zobchodňování kulturních a sportovních příležitostí, prodeji vstupenek či pořádání veletrhů. Pro noviny a časopisy vydavatelství to bude ale obtížné.

Žurnalismu chybí obchodní model, o čemž se již před rokem zmínil na Swiss Media Foru 2016 v Lucernu. Jak temně vidí situaci, ukazuje rozhovor s deníkem Handelsblatt. Vzhledem k tomu, že příjmy z reklamy trvale klesají, odvětví prošlo "obrovsky těžkými roky", ale: "nejtěžší roky teprve přijdou," řekl Walder.

CEO společnosti Ringier uvedl, že nemá smysl udržovat žurnalistiku živou prostřednictvím „příčných dotací“ prostřednictvím jiných oblastí podnikání. Publikace v mediální společnosti musí ve střednědobém horizontu dosáhnout minimálně černou nulu, aby měla právo existovat. "Nemyslím si, že křížové dotace něco přinesou - pokud nejste mecenáš," říká Walder.

Jeho prognóza: V budoucnu se takoví mecenáši objeví. Navíc přijde v následujících letech v Evropě a USA ještě jednou silná fáze konsolidace. "Bude to krvavé. Malí vydavatelé se budou schovávat v náručí větších, některé noviny se objeví pouze každý druhý den, jiné se uzavřou. Unikátní rozmanitost tisku, kterou jsme měli, se dostane pod kola. "

Ringier bude schopen překonat toto ponuré období takto: "Naše společnost usiluje o co možná nejmenší závislost na žurnalistice. Hledáme nové formy spolupráce ». Jako příklad uvádí Walder Admeiru. (Admeira je největší mediální zastupitelství ve Švýcarsku, které poskytuje prostřednictvím multimediálního portfolia reklamní možnosti v přibližně 80 silných mediálních značkách.)

Mediální podnik zůstává "tvořivý". A to zejména "ve vnímání Ringieru".

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service