Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook začal se zpeněžováním Instant Articles

31. 8. 2017

Facebook začal se zpeněžováním Instant Articles

Po několika měsících očekávání Facebook potvrdil, že na svou platformu vydavatelů – Instant Articles přidá možnost předplatného, a zároveň se nebude snažit profitovat z vydělávaných peněz, protože chce vydavatelům ukázat, že je odhodlán žurnalistiku spíše podporovat, než podrážet.

Ve zveřejněném příspěvku na Facebooku jeho zakladatel Mark Zuckerberg připustil, že „dát lidem hlas nestačí“, aniž by se organizace „odhodlala odhalovat a analyzovat nové informace“.

„V rámci tohoto budeme zkoušet nové způsoby, jak pomáhat novinovým organizacím s nárůstem jejich odběratelů. Pokud se lidé přihlásí na základě novinových zpráv, které viděli na Facebooku, peníze půjdou přímo vydavatelům, kteří na odhalení pravdy tvrdě pracují a Facebook je nebude krátit,“ napsal Zuckerberg.

Test předplatného bude zahájen malou skupinou amerických a evropských vydavatelů, kteří budou k tomuto produktu v letošním roce poskytovat zpětnou vazbu, uvedl Zuckerberg.

Společnost Facebook také umožní vydavatelům přidávat loga vedle článků, které publikují na platformě, tím reaguje na stížnosti od vydavatelů, že sociální sítě je zbavují jejich značky a identity, což jim ztěžuje vytváření vztahů se svými čtenáři.

Jak navrhl Matt Tee, výkonný ředitel tiskového regulátora Ipso, umožnit vydavatelům, aby si na Facebooku nesli svou značku, by mohlo pomoci čtenářům rozlišovat mezi legitimními a falešnými zprávami na této platformě,

„Zpravodajské značky stále představují důvěru, a to je ve způsobu, jakým jsou prezentovány na internetu velmi důležité,“ řekl v červnu na Westminster Media Forum.

Zuckerberg řekl: „Nakonec dát logo vydavatele vedle každého novinového článku na Facebooku je naším cílem, proto aby každý mohl lépe porozumět tomu, co čte.“

V loňském roce čelila společnost Facebook rostoucí kritice vydavatelů za to, že nedokázala vytvořit spravedlivý model podílu na příjmu. V únoru editor Channel 4 News, Ben de Pear řekl pro The Drum, že společnost Facebook vyplatila vysílacímu subjektu „drobné, nepatrné množství peněz“ za videozáznamy více než 2 miliard videí, které v loňském roce byly na této stránce zaregistrovaly.

V červnu výkonný ředitel společnosti Financial Times John Ridding uvedl, že po rozhovorech s firmami Facebook a Google o vytvoření modelu, který umožní vydavatelům přes platební brány účtovat za obsah na těchto platformách, věří, že chápou je to životně důležité pro udržení kvalitního zpravodajství a žurnalistiky.

Zuckerberg potvrdil, že během minulého roku strávil hodně času na schůzkách se zpravodajskými organizacemi, „aby mluvili o tom, jak lépe spolupracovat“.

„Protože stále více lidí získává více zpráv z míst, jako je Facebook, máme zodpovědnost vytvořit informovanou komunitu a pomáhat budovat společné porozumění,“ napsal. „Nemůžeme to dělat bez novinářů, ale také víme, že nové technologie mohou vydavatelům ztížit financování žurnalistiky, na kterou se všichni spoléháme.“

„Budeme pokračovat v experimentování s různými způsoby, jak podporovat zpravodajský průmysl a zajistit, aby novináři a vydavatelé na celém světě mohli ve své důležité práci pokračovat,“ uzavřel Zuckerberg.

Zdroj: http://www.thedrum.com