Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Německu žije 7 milionů funkčních analfabetů

16. 8. 2017

V Německu žije 7 milionů funkčních analfabetů

V sousedním Německu žije sedm milionů funkčních analfabetů, organizace Stiftung Lesen a Deutsche Bahn proto pořádají kampaň.

Čtení je i v digitální epoše nenahraditelné. Pokud máme rozumět zdrojovým textů nějaké aplikace, účtence či všeobecné deklaraci lidských práv, závisí to na čtení, vysvětlil Dr. Jörg F. Maas, vrchní jednatel organizace Stiftung Lesen při příležitosti startu nové iniciativy „Es fängt mit Lesen an“.

Každý šestý mladistvý v Německu má se čtením problémy, více než sedm milionů dospělých jsou funkčními analfabety. Německo poskytuje příležitost a společenský potenciál. Vzdělávací politika a společnost jsou vyzývány ke změně přístupu ke čtení.

Spolu s Deutsche Bahn nadace iniciovala kampaň, která klade důraz na osobní zaujetí. Proto bude mimo jiné přinášet portréty německých čtenářů. Jsou to lidé, kteří vyvinuli úsilí, aby v dětech a mládeži ve zvýšené míře vyvolali motivaci ke čtení a ke zvýšení čtenářských kompetencí. Kampaň budou po celém Německu podporovat mimo jejích iniciátorů také vydavatelé, obchodníci a čtenářské spolky.

Projektu je věnována webová stránka www.stiftunglesen.de/helfen.

zdroj: www.bdzv.de