Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Náklad deníků v Německu pokles, roste prodej novinových týdeníků

20. 7. 2017

Náklad deníků v Německu pokles, roste prodej novinových týdeníků

Podle údajů o prodeji německých deníků za 2. čtvrtletí 2017, které zveřejnila organizace zabývající se ověřováním nákladů IVW ztratily tituly Bild a Bild am Sonntag 9 % nákladu. Na druhou stranu se zvýšil prodej menších týdeníků.

Všech sedm německých celostátních deníků ve druhém čtvrtletí zaznamenalo pokles prodeje, týdeníky a nedělníky více kupujících získaly, než ztratily. Vedle titulu Zeit zvýšily prodej další čtyři menší týdeníky, jako například Freitag, jehož prodej se zvýšil o 20 %. Největší pokles prodeje zaznamenal deník Bild a jeho nedělník Bild am Sonntag, ale také Frankfurter Allgemeine Zeitung a Welt am Sonntag.

Prodej největšího německého deníku na předplatné a ve volném prodeji poklesl na přibližně 1,6 milionu výtisků na vydání. To odpovídá dalšímu poklesu o 9 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Konec masivního poklesu nákladu této Springerovy bulvární vlajkové lodi není v dohledu.

Výrazně pod úrovní minulého roku leží také obě nejdůležitější kategorie nákladu, kterými jsou předplatné a volný prodej, titulů Frankfurter Allgemeine Zeitung a malého Neue Deutschland. Menší pokles v rozmezí 0,5 až 2 % zaznamenaly tituly Süddeutsche Zeitung, Die Welt a Handelsblatt. U těchto tří titulů jsou ale výsledky ovlivněny výraznějším nárůstem předplatného elektronické verze.

U týdeníků a nedělníků ztratil výrazných 8,9 % Bild am Sonntag a dostal se pod úroveň 900 000 výtisků na vydání. Výrazné poklesy zaznamenaly také tituly Welt am Sonntag o 7,5 % a Katholische SonntagsZeitung für Deutschland o 6,3 %.

Růst nákladu se ukázal u titulu Die Zeit, ale nárůst o 0,3 % pochází především od přírůstků předplatného digitální verze. Navýšení prodejů vykázaly také čtyři týdeníky, které jsou z hlediska velikosti nákladu na 6. až 9. místě mezi německými tituly stejné kategorie. K největšímu nárůstu došlo u titulu Freitag – o přibližně 20 %. Počet předplatitelů se u tohoto titulu zvýšil dokonce o 23,3 %. Jüdische Allgemeine Wochenzeitung navýšil prodej o 7,3 %, Junge Freiheit o 3,1 % a Das Parlament o 1,1 %.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service