Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook chystá spuštění nového produktu pro předplatné

19. 7. 2017

Facebook chystá spuštění nového produktu pro předplatné

Campbell Brown, jeden z nejvyšších manažerů společnosti Facebook, sdělil, že tato největší platforma sociálních médií vyslechla nářek vydavatelů novin a přistoupila k akci.

Týden potom, co američtí vydavatelé vyzvali Kongres, aby jim udělil výjimku z antitrustových pravidel za účelem kolektivního vyjednávání s velkými platformami, zvláště Facebookem a Googlem, Brown, který je zodpovědný za partnerství se zpravodajskými médii, sdělil, že Facebook spustí zpravodajský produkt založený na předplatném. První testování se uskuteční v říjnu.

Projekt, jak se zdá, bude založen na principu nástavby Instant Articles Facebooku, který agreguje články od stovek vydavatelů na základě zájmu čtenářů a jejich preferencí. Mimo směřování čtenářů na home page vydavatele zvažuje také provozování digitálního předplatného. Proto Facebook plánuje spustit paywall, který si vyžádá, aby se čtenáři stali předplatiteli, pokud prostřednictvím platformy navštíví 10 článků, prohlásil Brown.

„Jednou z věcí, kterou jsme slyšeli na našem výchozím setkání od mnoha novin a digitálních vydavatelů, bylo, že chtějí produkt, který by obsahoval předplatné, tj. že chtějí vidět na Facebooku paywall“, řekl Brown na Digital Publishing Innovation Summitu, oborové konferenci, dne 18. července v New Yorku. „A toto je, co děláme nyní. Hodláme spustit produkt s předplatným“, dodal.

Nápad na realizaci paywallu je založen na prémiových a měřících plánech a nějakou dobu jsme na něm již pracovali, řekl Brown. Je zamýšlen utěšující prostředek pro zpravodajské organizace, které si stěžovaly, že mají malou kontrolu toho, jak jsou jejich články představovány na Facebooku. News Media Alliance, která zaslala Kongresu petici, uvádí, že Facebook a Google benefitují z práce stovek novin bez spravedlivé kompenzace pro jejich vydavatele.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service