Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA a EMMA se vážně zabývají ohrožením investigativní žurnalistiky v Polsku

20. 7. 2017

ENPA a EMMA se vážně zabývají ohrožením investigativní žurnalistiky v Polsku

Obě asociace s velkým znepokojením oznámily, že se minulý týden dozvěděly o případu polského investigativního novináře z deníku „Gazeta Wyborcza“. Pan Tomasz Piatek čelí trestnímu stíhání, které na něj podal polský ministr obrany Antoni Macierewicz, kvůli vydání knihy o jeho vládě a údajných vazbách s ruskými subjekty blízkými Kremlu. V důsledku toho Piatekovi hrozí trest odnětí svobody na několik let, jen pro plnění jeho povinností jako novináře a snahu informovat veřejnost o možném diskutabilním chování.

Samotným smyslem žurnalistiky a vydavatelů, kteří ji podporují, je poskytnout občanům co nejvíce relevantních a přesných informací, aby mohla plnit svou kontrolní roli v rámci evropských demokracií. V případě, že poctivá práce novinářů je pod neustálým tlakem vládních sil, se tato role velmi obtížně vykonává, a v konečném důsledku vede k novinářské autocenzuře.

Z tohoto důvodu ENPA a EMMA plně podporují pana Tomasze Piateka v jeho současné obtížné situaci, stejně jako úsilí Reportérů bez hranic (RSF) a dalších nevládních organizací pro svobodu sdělovacích prostředků, kteří do této vážné záležitosti přinášejí světlo. Dále přidáváme svůj hlas k žádosti určené polské vládě, aby od trestního stíhání pana Piateka upustila.

Jako evropské asociace zastupující denní tisk, ENPA a EMMA zdůrazňují potřebu reakce na evropské úrovni, kdy členský stát EU nedodržuje zásadu, která je zakořeněná v evropských demokraciích a hodnotách, a to svobodu sdělovacích prostředků.

EMMA a ENPA se spojily s Reportéry bez hranic (RSF), Evropskou federací novinářů (EFJ), Evropským střediskem pro tisk a svobodu sdělovacích prostředků (ECPMF), Freedom House, Global Editors Network (GEN), Index on Censorship, Mezinárodním tiskovým institutem (IPI), South East Europe Media organization (SEEMO) a napsali polskému ministrovi obrany Antoni Macierewiczovi požadavek, aby vzal své trestní oznámení na Tomasze Piateka zpět.

Tento dopis si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Tisková zpráva ENPA