Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Deset otázek pro nastupujícího ředitele FIPP Jamese Hewese

19. 7. 2017

Deset otázek pro nastupujícího ředitele FIPP Jamese Hewese

Jedním z prvních úkolů pro Jamese Hewese, nastupujícího prezidenta a CEO FIPP je zajistit, aby organizace lépe reflektovala a odpovídala na požadavky členů a perspektivních členů – na všech platformách, včetně tisku.

Příležitosti pro FIPP jsou nezměrné, ale musí se adaptovat a rozvinout tak, aby odpovídala požadavkům členů, říká Hewes. To znamená naslouchat a rozvíjet důvěru, kterou mají členové v organizaci, dodávat produkty a služby pro široký rozsah aktivit v rámci mediálního podnikání v dnešní šíři „umožnit jim dělat své věci lépe, než jak je dělají teď“.

Budovat lepší vydavatelské podnikání bude ústředním motivem všeho, co FIPP dělá. „Díval jsem se na originální články stanov FIPP. Je tam také neuvěřitelně silné vyjádření. To říká: Federace je ustavena tak, aby její členové mohli ... budovat lepší mediální business. Myslím, že je základní otázkou, kterou si musí FIPP pokládat ve všem, co dělá: Pomáháme našim členům dělat lepší business?“

James se formálně stane CEO 1. září, ale již teď je hluboce zapojen do činnosti, schůzek a plánování spolu s týmem FIPP. Hovoří také se členy a připravuje 41. světový časopisecký kongres FIPP v Londýně, což je vlajková loď FIPP a jeho první jako CEO FIPPu.

Dále hovoří o tom, co je FIPP dnes a kam jej chce pozvednout. Podává pragmatický pohled na výzvy, kterým čelí odvětví, ale vypořádává se s nimi optimistickým pohledem do budoucnosti. Vysvětluje, jak pomocí toho, že FIPP přivede různé hráče, otevře „fantastické a dynamické příležitosti“ svým členům.

1. Řekněte nám něco víc o sobě...

Na začátku jsem působil krátce v bankovním oboru, než jsem zjistil, že to není pro mě. Byl jsem velice šťastný, když jsem získal práci v BBC, kde jsem nakonec zůstal 12 let. Během té doby jsem dělal kousek od všeho, ale za nejdůležitější považuji zahájení vydávání časopisu Olive, budování mezinárodního vydavatelského podnikání a účast v projektovém týmu, který prodal BBC Magazines soukromým subjektům.

Sedm let jsem cestoval po světě a prodával licence na portfolio BBC Magazines v zámoří. BBC Top Gear byl největší úspěch. Nakonec se nám podařilo prodat licenci do asi 30 zemí na celém světě. Potom v roce 2011 BBC prodalo svůj vydavatelský business soukromému subjektu a já jsem byl součástí projektového týmu, který pomáhal definovat posttransakční vztahy s BBC. Společnost, která z toho vznikla, je Immediate Media patřící nyní Burdě. Jsem neuvěřitelně rád, tolik talentovaných lidí, s nimiž jsem pracoval, je stále kolem mě, abych s nimi mohl spolupracovat v rámci své nové role ve FIPP.

2. Nyní jste členem řídícího boardu FIPP. Kdy jste se poprvé setkal s FIPP? A co se z vašeho pohledu změnilo v odvětví a FIPP za ta léta?

Myslím, že poprvé jsem se dostal do kontaktu s FIPP v roce 2004. Byl jsem dotázán, abych se podíval, jak můžeme dál rozvíjet Top Gear v mezinárodní oblasti a někdo mě poslal na World Magazine Marketplace (WMM). Tím se veletrh stal neuvěřitelně důležitou akcí v našem kalendáři, protože se jednalo o nejlepší způsob, jak se setkat se současnými i potenciálními partnery.

Myslím, že největší změnou v odvětví v této době byl posun v zaměření od média – tj. časopisů – k poznání, že náš business je, a vždy byl, vytvářením a distribucí obsahu, který zaujme. To také nyní skutečně leží v jádře strategií našich členů. Proto také myslím, že je to důvod, proč licencování již není tou silou, jako bylo dřív. Myslím, že FIPP někdy bojoval s tím, aby byl v souladu s rychlým během změn v odvětví. Nejsme v tom sami samozřejmě. Mnoho našich členů je na té samé lodi. Ale co je skutečně povzbuzující, tak to je, že tým FIPP je absolutně plný nápadů a my jich chceme rozvíjet, co nejvíce můžeme.

3. Jaké tři hlavní výzvy vidíte v našem odvětví v současné době?

Jsem rád, že přicházím přímo z odvětví, a tudíž věnuji velkou pozornost výzvám, kterým čelí naši členové.

  • Chtěl bych řídi, že první jsou lidé. Mediální business poskytuje téměř bezprecedentní výzvy k tréninku a rozvoji. Každý aspekt našeho podnikání je bodem na cestě k multiplatformnímu, na značku zaměřenému přístupu, zahrnujícímu nejen vytváření obsahu a jeho distribuci, ale také sběr dat, řízení, e-komerci, pořádání akcí a tak dále. Je to svět, který je vzdálený přístupu, na který jsou mnozí z nás zvyklí. To vše vyžaduje vysoký stupeň zvýšení dovedností, a také strategii najímání. V základě je to výzva ke kulturní změně. To je oblast, kde FIPP může mnoho udělat v tom, aby reflektoval rapidní změnu potřeb našich členů.
  • Pak je tu síla platforem, zejména Facebooku a Googlu. Členové, kteří mají své kořeny ve vydavatelské činnosti, prošli obdobími, kdy distribuce byla koncentrována do rukou několika poskytovatelů, ale nikdy ne do takového rozsahu, jaký vidíme nyní.
  • Nakonec je tu otázka priorit. Není to novou výzvou, samozřejmě, ale ohromné množství příležitostí otevřených před mediálním podnikáním činí otázku priorit investování důležitější než kdy dříve. Všichni máme limitované zdroje a řídící týmy potřebují, aby byly schopné dělat informovaná rozhodnutí o tom, co dělat dál. FIPP si zde může najít své místo, když bude poskytovat zkušenosti v rámci našeho odvětví a zajistí, že členové se budou učit jeden od druhého.

4. A tři největší příležitosti?

  • Myslím, že největší příležitostí je, že všechny podniky mohou nyní působit v celém mediálním prostoru a mají dnes víc šancí na úspěch, než kdykoliv dříve. Velkým příkladem toho je, co se událo právě v tomto týdnu, když Time Inc. udělal ve Velké Británii první televizní krok, aby vytvořil dokumentární pořad BBC3. Několik let nazpět by to bylo nemyslitelné. Hlavním snažením FIPP bylo vždy zajistit, aby se na jednom místě sešli různí hráči z mediálního odvětví a mohli spolu podnikat. Do budoucna potřebujeme zajistit, abychom dramaticky rozšířili rozsah příležitostí pro vzájemné propojení a umožnili tak vytvářet spolupráci, jako je uvedená.
  • Jako druhé myslím, že je tu velká škála příležitostí. Globální podstata digitálních médií dělá pro vlastníky médií jednodušší rozšířit své fantastické značky na nové trhy. Mediální podnikatelé tak mohou být přítomni na nových trzích a s relativně malými investicemi. Rozsah fúzí a akvizic v mediálním odvětví se také zdá, že roste, protože podniky rozšiřují škálu produktů prostřednictvím akvizic. Tady také může FIPP využít sílu své členské základny a rozsah kontaktů, aby zajistil svým členským společnostem využití těchto přiležitostí.
  • Nakonec myslím, že velké příležitosti jsou ve start-upech a rychle rostoucích oblastech. Mnoho společností již velice úspěšně operuje v této oblasti, ale jak vím, záleží na osobním radaru každého jednotlivce. Investování do start-upů může společnosti přinést mnoho benefitů, a to nejen čistě finančních. Rád bych viděl, jak FIPP hraje aktivní roli při pomoci našim členům spojit se start-upy a rychle rostoucími společnostmi. Můžete očekávat více aktivit v této oblasti již brzy.

5. Znáte FIPP a její síť zblízka. Co považujete jako nejvýznamnější pilíře vztahů mezi FIPP a jejími členy?

Myslím, že jsme v základu organizace, která je postavena na důvěře, naslouchání a poskytování spolupráce.

Jako oborová organizace je FIPP v unikátní pozici, aby porozuměla otázkám, kterým čelí její členové. Často se setkáváme s důvěrnými nebo citlivými informacemi, pokud pomáháme našim členům překonat výzvy, kterým čelí. Členové mohou věřit FIPP nejen proto, že drží důvěrnost těchto informací, ale také proto, že vytváří agregovaný obraz celého odvětví, aby mohla poskytovat produkty a služby, které pomáhají našim členům čelit těmto výzvám.

Naslouchání je také neuvěřitelně důležité. Naši členové se rychle mění a my se musíme měnit s nimi. Potřebujeme porozumět výzvám, kterým čelí a vytvářet organizaci, která jim bude pomáhat. Můžeme to dělat jen prostřednictvím naslouchání, a proto chci věnovat co nejvíc času v následujících měsících setkáním s co nejvíce našimi členy.

Výsledkem důvěry a naslouchání našim členům musí být schopnost jim umožnit vylepšit jejich podnikání. Díval jsem se na původní články stanov FIPP, kde je neuvěřitelně silná věta. Říká: „Federace je ustavena proto, aby její členové mohli ... budovat lepší mediální business“. Myslím, že základní otázkou FIPP, kterou si musí položit ve všem, co dělá, je: Pomáháme našim členům vytvářet lepší business?

6. Prostředí, v němž FIPP a její členové působí, je nesrovnatelné s tím před několika léty. Jak chcete sloužit současným členům a zároveň získat nové členy – bez ztráty esence prezentování kvalitních časopisů?

Současné mediální prostředí přestavuje neuvěřitelné příležitosti pro FIPP. Jsme především organizací tvůrců obsahu a rozsah firem zapojených do této aktivity nikdy nebyl větší než teď.

Chtěl bych, aby FIPP děla dvě věci:

  • Zaprvé poskytoval produkty a služby, které reflektují enormní rozsah aktivit, do nichž jsou dnes mediální společnosti zapojeny a umožnit jim, aby dělali vše lépe než dosud.
  • -Za druhé chci dramaticky zvýšit počet členů zapojených do naší organizace a reflektovat obě enormě odlišné oblasti vztahů, které zažívají naši členové a rychle rostoucí pole tvůrců obsahu na mediálním trhu.

7. Stejně jako mnoho našich členů, FIPP jde po cestě transformace. Jak si představujete budoucnost FIPP?

  • Tisk: Zdá se mi pro nás nevhodné být organizací s kořeny v tištěném světě ale jen s jedním tištěným produktem, kterým je Innovation World Report. To je oblast, na níž obrátíme svoji pozornost, a kde pravděpodobně oživíme Magazine World v té samé formě. Velmi se těším na vyzkoušení nových příležitostí v tisku.
  • Digitál: Digitál se rychle stává krví podnikání našich členů a FIPP to musí reflektovat. Pravdivě, musíme se soustředit na vytvoření nějaké velkého obsahu představujícího celkovou digitální prezentaci. Toto je naše klíčová priorita.
  • Akce, studijní cesty a soutěže: Akce byly vždy extrémně úspěšné a populární aktivity FIPP. Avšak myslím, že jejich podstata se začne měnit na základě nové ekonomické reality. Zatímco Světový kongres, Digital Innovators Summit a FIPP Asia-Pacific zůstanou brilianty v naší koruně, rád bych vyzkoušel pravidelnější, menší akce, které členům přinesou to nejlepší z FIPP v celém světě. Projekt soutěží FIPP je dlouhodobě příležitostí, které se naše organizace chce držet. Formát a koncept potřebuje nějaké nápady, což je také na seznamu toho, co mám udělat.
  • Další myšlenky? Mnoho! Ale myslím, že nemáme prostor odkrýt je tu všechny.

8. 41. světový časopisecký kongres, 9. až 11. října v Londýně bude pro Vás jako CEO FIPP první. Ale jako někdo, kdo se účastnil mnoha kongresů FIPP, a také dalších akcí FIPP na celém světě, co očekáváte od kongresu v roce 2017? A proč se mají zúčastnit ostatní?

  • Kongres je vždy především o vytváření vztahů a je to také příležitost slyšet fantastické řečníky. Londýn 2017 nebude výjimkou. Světový mediální průmysl bude soustředěn v Tabacco Dock a bude tu mnoho příležitostí setkat se se starými přáteli a seznámit se s novými, což znamená zásadní výhodu pro vaše podnikání.
  • Seznam řečníků je v tomto roce také výjimečný a dává příležitost slyšet a dozvědět se něco od největších a nejúspěšnějších značek v celém odvětví.
  • Také se těším na využití kongresu jako startovacího bodu naší cesty transformace FIPP. Příležitost přímo se setkat se členy, slyšet jejich potřeby a rozumět jejich výzvám, to je příležitost, kterou nelze ztratit.
  • Pokud chcete získat významnou výhodu pro své podnikání, třeba jako výsledek něčeho, co slyšíte nebo s kým se setkáte, pak musíte navštívit Světový kongres FIPP. Je to vaše šance setkat se největšími hráči v našem odvětví. A pokud se zaregistrujete do konce července, získáte to vše za fantastickou early bird slevu.

9. Co je první věc, kterou uděláte ve svém prvním formálním dni jako CEO FIPP?

Dobře, ale já už jsem začal! Již jsem absolvoval nějaké fantastické první diskuse jak se členy týmu FIPP, tak i s našimi členy. První den bude pokračováním práce, kterou jsem již začal.

Pokud jde o něco specifického, chci začít proces rozhovorů s každým naším členem individuálně, a tak dojdeme k prvnímu rozhodnutí, kde uspořádáme Světový kongres 2019.

10. Poslední myšlenka?

Mám na mysli dvě věci. Zaprvé jsem neuvěřitelně vděčný za možnost řídit tuto fantastickou organizaci. Velice se těším na to, že ji dostanu na vyšší úroveň.

A nakonec – myslím, že příležitost pro FIPP nikdy nebyla větší. Dnes je každý mediálním hráčem, od hotelů Marriott po Red Bull či lokální telefonní operátory. Ale naši členové v této oblasti působí déle než kdokoliv jiný a také lépe než kdo jiný. Spojit tyto světy dohromady spolu s těmi fantastickými dynamickými příležitostmi, které jsou toho výsledkem, to je neuvěřitelně vzrušující perspektiva!

 

zdroj: zpráva FIPP