Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kampaň německých časopisů na podporu svobody tisku

17. 7. 2017

Kampaň německých časopisů na podporu svobody tisku

Německá asociace vydavatelů časopisů VDZ uspořádala v souvislosti s konáním setkání konference G20 v Hamburku mediální kampaň na podporu svobody tisku.

Motto kampaně zní: „Můžete s tiskem zápasit, ale nemůžete skrýt pravdu“. Důvodem požádání kampaně je, že ve stále větším počtu zemí, jak uvádí organizace Reportéři bez hranic svoboda tisku pod tlakem, stejně jako svoboda vyjadřování názoru, a to až po život ohrožující represi.

„Jde o svobodu občanů moci vyjadřovat jejich názory“, uvedl vrchní jednatel VDZ Stephan Scherzer. „Svoboda tisku je první hrází, která bývá prolomena. Potom následuje svoboda vyjadřování názoru, svoboda umělecké tvorby, svoboda vyznání a svoboda vědeckého zkoumání. Demokracie, podnikatelská všestrannost a nezávislost prospívají také těmto hodnotám.“ Viditelnost tomuto sdělení zajistila VDZ otáčivým plakátem v Hamburku s motivem Sochy svobody.

„Není to vždy tvoje právo, ale je to vždy tvoje povinnost dávat vědět, aby lidé věděli, co si myslíš. Pokud nepíšeš, pak jsi součástí systému“, řekl Can Dürdan, nositel ceny Zlatá Victorie, pro VDZ. „Svobodná média jsou pro svobodnou společnost stejně nenahraditelná, jako vlastní veřejná diskuse,“ řekl Reinhard kardinál Marx, předseda německé biskupské konference.

„Článek 5 funguje, jen pokud je používán – musíme jej naplnit svým životem“, podtrhl Peter Bandemann. Důležitá je především odvaha, ale také hospodářská nezávislost novinářů. „Musíme svobodu tisku posílit, protože ji potřebujeme“, to je přesvědčení Düzena Tekkala. Roland Jahn uvádí: „Svoboda tisku a názoru jsou garanty schopnosti společenské korektury“, a Britta Hilpert, předsedkyně německé sekce Reportérů bez hranic říká, že svobodná žurnalistika není žádnou samozřejmostí, ale musí být s osobním nasazením vždy znovu vybojována“.

Výše uvedené názory novinářů a celé řady dalších osobností jsou uvedeny ve sborníku VDZ vydaném při této příležitosti.

Celá akce bude zakončena novým posterem s motivy kampaně za svobodu tisku, které jsou vloženy mimo jiné v novém vydání magazínu VDZ PRINT&more, či jsou k dispozici v jednotlivých kusech. Před dvěma měsíci představila VDZ další rozvoj své kampaně za svobodu tisku. U příležitosti Světového dne svobody tisku 3. května se mimo hvězdicové cesty po důležitých redakcích v Berlíně s novým motivem uskutečnila také pódiová diskuse pro žáky a žákyně. V jejím rámci pod řízením ambasadorky pro čtení Bettiny Cramerové diskutovali například s bývalým prezidentem VDZ Dr. Stephanem Holthoff-Pförtnerem, novináři Düzen Takkalem, Britou Hilpetovou, Peterem Bandemannem, Rolandem Jahnem či youtuberem Timem Heldtem. Diskuse se přímo zúčastnilo na 120 žáků a žákyň a sledovalo ji prostřednictvím Facebook Live více než 40 000 diváků z celého Německa.

Na akci Publishers´ Night 2017, která proběhne 6. listopadu 2017 bude obnoveno udělování ceny Zlatá Victorie za svobodu tisku.

zdroj: www.vdz.de