Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Monetizace digitálních obsahů je stále složitou výzvou

14. 7. 2017

Monetizace digitálních obsahů je stále složitou výzvou

Počet platforem pro distribuci mediálního obsahu neustále roste. Nabídky jako Facebook Instant články, Snapchat Discover a Instagram Videa představují nové způsoby online komunikace, zejména pro vydavatelské společnosti. Ale jak mohou správci digitálních médií správně využívat tyto funkce, jaké příležitosti by mohly být použity pro zpeněžení, a jaká rizika se za těmito trendy skrývají?

Společnost Axel Springer uspořádala 11. července 2017 v Berlíně mezinárodní konferenci o distribuovaném obsahu a již podruhé řešila tyto i další problémy. Konference, pořádaná společností Bild, umožnila více než 60 manažerům z 28 mezinárodních mediálních značek vyměnit si své obecné zkušenosti s distribucí zpravodajského obsahu prostřednictvím sociálních platforem, a také diskutovat o trendech v oboru. Účastníci reprezentovali přední mediální značky z 13 zemí.

Stefan Betzold, výkonný ředitel společnosti Bild Digital, uvedl: „Nové platformy přitahují stále více uživatelů, stejně tak jako prodlužují čas využívání médií. Proto musíme jako vydavatelé tyto platformy testovat, abychom jim lépe porozuměli, a abychom mohli co nejlépe náš obsah prezentovat. Druhý summit o distribuovaném obsahu umožnil intenzivní výměnu zkušeností. Navzdory určitému pokroku zůstává zejména monetizace obsahů velmi obtížná. V budoucnu by také mělo být v zájmu úspěchu poskytovatelů platforem lépe poslouchat a účinněji reagovat na požadavky vydavatelů.“

Průzkum mezi účastníky summitu o distribuovaném obsahu ukázal, že pouze 33 % (2016: 21 %) médií a vydavatelství pozitivně zhodnotilo, jak je jejich značka na distribučních platformách prezentována. Pouze 13 % (2016: 3 %) respondentů je spokojeno s metrikami a uživatelskými daty, které platformy poskytují, 58 % (2016: 81 %) stále vykazuje silné deficity. To platí zejména pro současné modely zpeněžení nabízené platformami (marketing a placený obsah), které jsou 85 % mediálních manažerů (2016: 94%) stále kritizovány jako nedostatečné.

Nespokojenost mediálních manažerů je ještě více zřejmá při hodnocení ochoty spolupracovat v rámci spolupráce mezi vydavateli a poskytovateli platforem. Pokud je komunikace s požadavky vydavatelů považována za nedostatečnou, je to zejména pro nedostatečné provedení těchto požadavků poskytovateli platformy, kteří zklamávají.

Zdroj: fipp.com