Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé v německých Brémách se obrací na Evropskou komisi

13. 7. 2017

Vydavatelé v německých Brémách se obrací na Evropskou komisi

Z důvodu nedostatečného dohledu Rady pro vysílání pro rozhlas v německých Brémách se tamější svaz vydavatelů novin nyní obrací na Evropskou komisi. Jedná se o další eskalaci již několik měsíců trvajícího střetu.

Na jaře Svaz vydavatelů novin z Brém podal hospodářsko soutěžní žálobu proti Radiu Brémy. Obvinění: veřejnoprávní vysílací instituce působí na online trhu nejen prostřednictvím své nabídky vysílání, ale stává se stále větší konkurencí pro tisk, protože provozuje také jemu zakázanou nabídku obsahu podobnou tisku. Stanice sama to odmítla a vysílací rada oznámila n červnu, že chce v dané věci vyčerpat všechny instance.

Nyní se brémští vydavatelé novin obrátili na Evropskou komisi a kritizují ze svého hlediska nedostatečný dohled vysílací rady. Jádrem sporu jsou vyjádření předsedy vysílací rady Klause Sondergelda. Ten označil omezení pro Rádio Brémy mimo jiné jako „názor z pralesa“. Šéf svazu vydavatelů novin Mathiass Ditzen-Blanke se vyjádřil, že toto vyjádření naznačuje, že se žádná skutečná kontrola online aktivit stanice nekonala.

Teď snad dojde k požadované „řádné diskusi o konstruktivním soužití Radio Bremen a novin,“ řekl Ditzen-Blanke dál. „Zdá se, že podle našeho názoru protiprávnímu jednání vysílače není ze strany předsedy vysílací rady důrazně bráněno.“ Nyní se obrací na Evropskou komisi, protože Německo slíbilo zavést fungující kontrolu nad veřejnoprávním vysíláním. To se ale podle názoru vydavatelů neděje.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service